Foto: Robert Anic/PIXSELL

DRAMATIČNO UPOZORANJE GUVERNERA VUJČIĆA: ‘Rate kredita bi mogle porasti i 20 posto’

Autor: Dnevno.hr

Dužnici s dugoročnim kreditima odobrenima uz varijabilne kamatne stope trebaju biti spremni  da im u kratkom roku rate kredita porastu za 10 ili čak 20 posto, rekao je guverner Boris Vujčić u razgovoru za Novi list.

Odgovarajući na pitanje balonu na tržištu nekretnina i koliko su šanse da on pukne rekao je kako je nekretninski balon još uvijek u razmjerno ranoj fazi nastanka i kako su cijene stambenih nekretnina tek nedavno nadmašile razinu iz 2008. godine i još uvijek su blago iznad razina koje su utemeljene na ekonomskim fundamentima.

Ipak guverner upozorava kako se stupanj precijenjenosti povećao u pandemiji i nastavlja rasti.

“U mjeri u kojoj se kupovine financiraju kreditima, HNB može djelovati kroz regulaciju uvjeta odobravanja kredita”, kazao je Vujčić.

Napominje kako su razborite politike kreditiranja važne jer pridonose stabilnosti tržišta i financijskog sustava kao i zaštiti samih dužnika čak i ako ne mogu same zaustaviti napuhivanje cjenovnog balon.

Guverner upozorava kako se ne može isključiti mogućnost da kamatne stope rastu brže te dužnici s dugoročnim kreditima odobrenima uz varijabilne kamatne stope trebaju biti spremni za još uvijek ipak malo vjerojatan scenarij da im u kratkom roku rate kredita porastu za 10 ili čak 20 posto.




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.