fbpx
Dusko Jaramaz/PIXSELL

Dr. Janjiček: Proračun ne može biti ‘socijalni i razvojni’, to su budalaštine ‘crvenih’ novinara i ekonomista

Autor: dnevno.hr

O donošenju proračuna RH za 2016. godinu progovorio je u svojem osvrtu HSP-ov financijski stručnjak i Predsjednik povjerenstva za financije dr. Tihomir Janjiček.

U Hrvatskoj se još uvijek raspravlja o „reformama“ na kojima je insistirao „Most“ i još uvijek insistira. Što doista predstavljaju te „reforme“ i na što bi se odnosile o tomu do sada nije bilo niti riječi. Nikad niti „Most“, a niti „Domoljubna koalicija“ nisu rekli ništa u smislu kakve to „reforme“ oni kane sprovesti.

TV novinari naravno uvijek govore o nekakvim „bolnim rezovima“, a to bi se doslovce sve svelo na tek puko „odrezivanje“ mirovina i socijalne skrbi iz proračuna. „Crveni“ novinari koji dominiraju u svim hrvatskim tiskovinama, tobože navještaju „razvojni i socijalni“ proračun i još mu se „nadaju“!

Takav proračun nikad Hrvatska nije ni vidjela ni čula u vrijeme vlade Zorana Milanovića, ali niti prije njega! Tobože to je upravo ono što bi vlada premijera Oreškovića trebala napraviti. Drugim riječima, napravit nemogući proračun i na tomu se insistira upravo zato što je ne moguće!


I jedne i druge tvrdnje jednostavno su ne ozbiljne. Naime, „bolna odrezivanja“ se ne mogu izvesti, jer se radi o socijalno najugoroženijim slojevima nacije, pa bi svako takvo „odrezivanje“ dovelo do masovnih uličnih prosvjeda. Sa druge strane, proračun ne postoji, niti može postojati kao „razvojni i socijalni“ sa ekonomskog stajališta. Stoga bi zasigurno bilo prijeko potrebno konačno imati hrvatske novinare koji imaju barem 1% spoznaja o ekonomiji i financijama prije nego bilo što izreknu ili napišu o tomu!

Hrvatska se nalazi u iznimno teškoj financijskoj situaciji i stoga je općenito potrebno učinit promjene u dva smjera. Prvi je pokrpati proračunski deficit koji je ostavila prijašnja vlada. Drugi je onemogućiti stvaranje novog deficita. Naravno, pitanje koje se nameće jeste kako to učiniti?

Stoga krenimo redom.

Proračunski deficit se može smanjiti ukoliko se iz proračunskih rashoda izbace svi „parazitski“ izdaci. Razno razne „ne vladine udruge“, „društva“ koja njeguju koještarije. Tvrtke koje prave gubitke, kao razno razna „trgovčka društva“ od kojih nije bilo nikakve koristi ni državi ni naciji. Sve to jednostavno ili prodati, ili likvidirati! Dakle, te i takve vrste izdataka jednostavno izbaciti iz proračuna.

Isto tako, sva državna imovina koja je nesvrsihodna, koja ne služi doslovce ničemu od koje se nema niti 1 kune koristi, kao bezbroj stanova u državnom vlasništvu koji su prazni, jednostavno ili iznajmiti ili prodati. U hrvatskom slučaju je najbolje prodati, jer je deficit ogroman. Jednostavno sve nekretnine koje ne služe ničemu moraju donijeti neku financijsku korist, iznajmljivanjem ili prodajom!

Tek nakon ovakvih mjera može se očekivati smanjenje rashoda u državnom proračunu i njegovo uravnoteženje, ili barem pomak ka uravnoteženju.
Druga stvar je spriječavanje ponavljanja deficita, ili kako se to u „novokomponiranom“ hrvatskom rječniku kaže „prevencija“! Državna uprava se mora preustrojiti po čistofinancijskim kriterijima. Općine koje nemaju novca, okrupniti, napraviti od tri jednu i slično! Gradove koji nemaju novca za financijsko funkcioniranje kao institucije jednostavno, srezati sve bespotrebne rashode! Tako recimo sigurno smanjiti bezbroj „gradskih vijeća“, „izvršnih vijeća“, službenih vozila, tajnica, kuharica kave, zamjenika i do zamjenika, pročelnika i do čelnika i da ne nabrajam dalje!

Svi oni koji „navještaju“ stvaranje „regija“ kao nove administrativne cijeline moram reći oni ne proturječe samo ekonomskoj logici, već zdravom razumu! Ne može se smanjiti javna potrošnja, tako što će se ustrojiti novi dodatni oblik lokalne državne uprave!? To je isto kao i kada bi neka obitelj željela sniziti svoje mjesečne izdatke za automobilsko gorivo, ali tako što će si kupiti dodatni automobil! Takve „ideje“ su sulude i uglavnom dolazile od „Mosta“, ali slično stajalište zastupao je isto tako i SDP pri kraju mandata.

Naravno „regionalizaciju“ Hrvatske najviše žele separatisti iz IDS-a. Oni tako žarko žele vidjeti svoju županiju kao „regiju“ na putu ka „samostalnosti“ i „suverenosti“! U tu svrhu su proglasili i svečanu pjesmu županije, ali u njoj se govori „Istro mila, dome roda Hrvatskog“!
Drugim riječima, „prevencija“ od budućeg deficitnog financiranja državne potrošnje zahtjeva preustroj državne uprave. Taj preustroj jednostavno zahtjeva smanjenje broja jedinica lokalne državne uprave. Samo tako javna potrošnja može biti smanjena, jer bi se iz središnjeg državnog proračuna prestalo sa sufinanciranjem lokalne državne uprave. Stoga, ta lokalna državna uprava mora biti smanjena brojčano i tek tada će javna potrošnja lokalne državne uprave na razini Županija, Gradova i Općina biti smanjena! Nesvrsishodno je izmišljati dodatni oblik lokalne državne uprave, već treba smanjiti postojeće oblike. Isto tako, ta lokalna državna uprava preuzela bi određene nadležnosti koje je trebala imati od svog osnutka, a koje su sada praktično u šakama središnje vlasti. Naravno, preustroj financiranja lokalne državne uprave mora biti učinjen, kako bi ta lokalna državna uprava izvršavala zadaće iz domena vlastite nadležnosti.

Konačno razlučimo i tu „famoznu“ parolu o „razvojnom i socijalnom“ proračunu. Državni proračun, bilo koje države ne može biti „razvojan“! Proračun može samo poticati gospodarski razvitak, ali samo i jedino kroz uvećanu državnu potrošnju! To znači samo u svom deficitnom obliku! Svaki dodatni deficit u središnjem državnom proračunu za Hrvatsku bio bi doslovce financijsko samoubojstvo!

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.