Foto: Andreja Thomas / CROPIX

Doznalo se koje trgovine rade na dan izbora i koja su prava radnika: ‘Za to možda dobiju jedan euro’

Autor: F.F

Izborna srijeda nam se bliži, a za mnoge građane Republike Hrvatske taj će dan biti – slobodan. No, ima onih koji neće biti te sreće te će raditi kao i bilo koji drugi dan ili će pak raditi skraćeno. Najveći problem je bio što ljudi nisu bili upoznati s time kako će biti plaćeni za rad na dan kada cijela Hrvatska “odmara.”

Iz Hrvatske udruge poslodavaca su otkrili kako će trgovački centri na izbore raditi kao i svaku drugu srijedu. Male trgovine će pak, ovisiti od trgovca do trgovca, što znači da neke čeka normalna smjena, dok bi neki mogli biti veće sreće.

“Neki će raditi normalno, kao i svaki dan, ali bit će trgovaca koji će imati režim nedjelje. Znači, radit će skraćeno, a po nekim saznanjima bit će trgovaca koji neće uopće raditi”, rekao je predstavnik malih trgovaca u HUP-u Mirko Budimir za HRT.

Foto: Nikša Stipaničev / CROPIX

Ovisi o poslodavcima

“Pretpostavlja se da će biti najviše onih koji će se držati režima nedjelje. Znači, radit će, omogućit će svojim djelatnicima da odu na glasanje i to će platiti kako zakon propisuje”, dodao je.

Iako je izborni dan i službeno neradni, neke tvrtke, uključujući i Plivu, će nastaviti s radom. Pliva objašnjava da bi zaustavljanje proizvodnje izazvalo značajne troškove i moglo bi dovesti do kašnjenja u isporuci lijekova pacijentima. Stoga će na posao doći oko 15 posto zaposlenika koji su direktno uključeni u proizvodni proces, iako inače rade u smjenama i na neradne dane.

Predsjednik Uprave Plive Mihael Furjan je objasnio i zašto: “Moramo shvatiti da imamo neke procese koji traju 7/24. To su neki kemijski procesi koji traju dok traju. Morat će se raditi i mi ćemo platiti svoje zaposlenike kako inače plaćamo kada rade na neradne dane”.

Jedna loša odluka mogla bi skupo koštati Hrvatsku, a uz to se pojavio i nezabilježen fenomen
Kako će se plaćati?

Hrvatski nezavisni sindikati ističe da svaki radnik ima pravo na naknadu plaće kao da je radio čak i na neradni dan. Također, naglašavaju da radnici koji zaista budu radili tog dana trebaju dobiti povišenu plaću. Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever pojašnjava:

“Znamo da imamo veliki dio poštenih poslodavaca, koji će dostojno platiti i dati uvećanje plaće taj dan radnicima koji će raditi. No, iz iskustva znamo da isto tako u Hrvatskoj postoje i oni poslodavci koji će svaku situaciju iskoristiti u svoju korist, pa možda daju jedan euro ili ne znam koliko više već i to će protumačiti kao u skladu sa zakonom. Što je najgore od svega, to neće biti protiv propisa”, rekao je.
Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.