fbpx
Foto: Bozo Radic / CROPIX (ilustracija)

DOSTIZANJE REKORDA UZ PADANJE PREMA DNU! Turističkim radnicima uvjeti sve gori, sindikati na nogama

Autor: Ivor Kruljac

Hrvatski turizam s jedne se strane penje prema probijanju rekorda, ali s druge strane ima mnogo negativnosti koje treba mijenjati. Kako upozorava RTL, turizam se oslanja na preumorne i potplaćene radnike, što je, loša vijest s obzirom da Hrvatska u Europskoj uniji drži rekord svojim udjelom prihoda od turizma.

Nezadovoljstvo plaćom, potaknuo je radnike u tom sektoru da otiđu u inozemstvo, a oni koji su ostali, za manje novaca odrađuju dvostruke smjene. Sindikati su već na nogama, tražeći bolje radne uvjete.

“Radnici rade u nehumanim uvjetima, događa se da rade puno duže od predviđenog radnog vremena Zakonom, dolazi do situacije gdje rade dvokratno, trokratno. Dovest ćemo se u situaciju da radnici u turizmu postanu invalidi rada koji, koji će odlaziti u prijevremene mirovine”, upozorio je voditelj riječkog ureda Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije, Vedran Sabljak.


 60 sati tjedno

Koliko je dramatična situacija, pokazuje i razgovor RTL-a s Vitomirom Trabonjačom, koji već 38 godina radi u jednoj hotelskoj kući na Kvarneru. Posljednji ugovor koji je potpisao, od njega zahtjeva 60 sati rada tjedno, a strani radnici dominiraju tržištem, barem sezonski .

“Kod nas u firmi je dosta nas otišlo ća, mislim, otišlo s otpremninom, ali to je od prvih vlasnika. Prvi vlasnici su napravili dar mar”, rekao je Trabonjača koji ipak nije pratio primjer brojnih svojih kolega. Požalio se i kako su plaće nisu dostatno, a za dio krivnje optužuje i nadležno ministarstvo.

Nedostatak radnika zbog slabih plaća doveo je do lančane reakcije, a sindikati zahtijevaju, kako bi se situacija popravila, veće plaće, s normalnim redovnim smjenama i ugovorima na neodređeno.

Svjetli primjer

Da ti zahtjevi nisu previše, pokazuje primjer restorana jednog hotela u Opatiji kojeg vodi Klaudio Jurčić. Voditelj restorana objašnjava kako je zadržao ljude ugovorima na neodređeno.

“Kako smo uspjeli te ljude zadržat kod nas? Pa uvjeti što se tiče financija, što se tiče slobodnog vremena. Kolektiv koji je završio Ugostiteljsku školu u Opatiji, svi zajedno nekako lakše funkcioniraju. Ljudi se dobro razumiju i znaju što rade”, objasnio je Jurčić. zadovoljan je i konobar u istom hotelu, Marinko Gašperov.

“Ajmo reć tako, ne još kao vani, ali sve ima svoje pluseve i minuse. Tako i ovaj posao u inozemstvu. Mislim da cijela naša država nije u toj financijskoj moći da bi mogla platiti radnike u bilo kojoj industriji”, prokomentirao je Gašperov zadovoljstvo svojim radnim mjestom koje, iako je dobro, naglašava, ne toliko dobro kao što bi bio i izvan Hrvatske.
Autor:Ivor Kruljac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.