FOTO: Screenshot video N1 televizija

Došli u Hrvatsku trbuhom za kruhom i doživjeli pakao: ‘Tjeraju radnike da rade bez plaće’

Autor: Dnevno.hr

Sunil Bam, dopredsjednik udruge Nepalaca, gostovao je na N1 televiziji gdje je komentirao život Nepalaca u Hrvatskoj.

Ovaj Nepalac je ispričao da je u Hrvatsku došao zbog boljeg života i više novca te da je tražio sigurnu zemlju. “Tijekom Svjetskog prvenstva 2018. izguglao sam Hrvatsku, odabrao ju i tu sam došao 2019. Proces je bio pomalo dugačak, a nije ni jeftin”, rekao je podsjetivši kako je uspjeh hrvatske nogometne reprezentacije još jednom napravila na vidljivosti zemlje.

U Nepalu je, tvrdi, bio učitelj u osnovnoj školi gdje je predavao nepalski jezik. “Nepal nije baš razvijena zemlja i nema puno prilika za zaposlenje i htio sam zarađivati više”,  požalio se.

Velika familija

Zatim je ustvrdio da uzdržava svoju obitelj od čak 15 članova. “Kada samo došao u Hrvatsku radio sam u blizini Gospića na jednom poljoprivrednom gospodarstvu i nikada nisam iskusio takvu hladnoću te sam se preselio u Osijek. Radio sam za tvrtku Drava International i tamo je sada 170 Nepalaca, a kada sam stigao bilo ih je tek nekoliko. Sada sam u Zagrebu i radim u jednom nepalskom restoranu. Vlasnik je podrijetlom blizu mog sela pa to olakšava stvari”, objasnio je Bam.

Podsjećamo, spomenuta tvrtka našla se u središtu interesa javnosti nakon velikog požara i eko opasnosti za Slavoniju.

Ovaj Nepalac dalje je prepričao kako su prošle godine osnovali udrugu, a najveći problem im navodno predstavlja pronaći posao jer su mnogi došli kao sezonski radnici i nakon sezone ostali bez posla. “Mnogi Nepalcima je prilikom dolaska na aerodrom rečeno da su njihove vize poništene i deportirali su ih. To je pogreška tvrtke koja im je omogućila da dođu i na temelju čega su dobili vizu. Cijeli proces traje par mjeseci i to je dugo”, rekao je.

Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX/ilustracija

Problem jezik i klima

Smatra da su i problem Nepalaca u Hrvatskoj jezik i klima koja je hladnija. “Na većim visinama u Nepalu je hladno, ali ondje gdje živimo je puno toplije”, dodao je.
A kako je raditi u Hrvatskoj?

“Mnoge su tvrtke dobre, ali neke samo tjeraju radnike da rade, a da im ne daju plaću, papire, dokumente i ne pružaju im kvalitetan smještaj, ali to smo samo neke tvrtke. U kontaktu sam s mnogim Nepalcima i puno je pozitivnih primjera, ali neki i nisu takvi. Onda povezujemo takve ljude s vlastima i upućujemo ih u njihova prava, a i organiziramo im nastavu jezika u suradnji sa Centrom mirovnih studija”, rekao je.

Foto: Boris Kovacev / CROPIX/Ilustracija

Bolja situacija

Misli da je situacija puno bolja nego kada je on došao u Hrvatsku. “Neki koji su tek došli se boje pa se ne žale. Boje se da ne ostanu bez posla”, tvrdi Bam.
Kaže kako je zadovoljan ovdje te da planira dugo ostati. “Hrvatska je skuplja nego Nepal, mi bismo htjeli plaću od oko 1.000 eura ako moramo plaćati smještaj i hranu. Zapravo je vrlo skupo”, rekao je između ostalog.

Stranac primijetio nešto neobično u hrvatskim trgovačkim lancima: ‘Postoji li razlog zašto se ovo radi’

Sve više stranih radnika

Podsjećamo, stranih radnika u Hrvatskoj je sve više, a upravo je “poplava” nepalske radne snage posljednjih godina najvidljivija. I dok su poslodavci u velikoj mjeri zadovoljni radnicima te se žale da je domaća radna snaga preskupa u smislu prevelikih davanja koja traži država, neki iz hrvatskih političkih i ekonomskih krugova tvrde da se tako ruši cijena rada.

Tvrtka koja je najprepoznatljivija prema radnicima iz Nepala je tvrtka za dostavu Wolt, a upravo su zaposlenici Wolta prvi održavali prosvjede zbog uvjeta rada.

 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.