Foto: Dnevno.hr

Donosimo odgovor na dva važna pitanja: Jesmo li prihvatili euro i koliko će u 2024. koštati stanovi?

Autor: Dnevno.hr

Jesmo li prihvatili euro i koliko će nam u 2024. koštati stanovi, na konferenciji Motus Medije odgovaraju vodeći hrvatski stručnjaci

Godinu na izmaku obilježio je ulazak Hrvatske u eurozonu i Schengen. Hrvati su usvojili euro kao novu valutu, a taj je posao stoljeća bio velik izazov za bankarski sustav, koji je odradio vrhunski projekt pa je prijelaz na novu valutu prošao bez većih problema.


Uz uvođenje nove valute, Hrvate je pogodila i rekordna inflacija. Nismo bili izolirani slučaj, u cijeloj se eurozoni bilježio rekordan rast cijena pa je u bitki za njihovo smanjenje Europska središnja banka u nešto više od godinu dana kamate digla s 0 na 4 posto. Zato u novoj godini možemo očekivati skuplje financiranje i pooštravanje uvjeta za kreditiranje.

U petak nas čeka šesta konferencija u nizu u ciklusu Eurotransformacija Hrvatske / Foto: Renato Branđolica

 

Ulazak u eurozonu potaknuo je i rast cijena stanova i kuća koje su, zahvaljujući visokoj potražnji i tradicionalnoj navici Hrvata da štede u nekretninama, narasle i po stopama od 20 posto. Istovremeno je potaknuo i veća ulaganja u nekretnine, ali i omogućio plasman projekata vrhunske kvalitete na domaću scenu.

Kako je prošlo uvođenje eura u Hrvatsku? Koliko će nam poskupjeti krediti? Hoće li se cijene vratiti na one prije rekordne inflacije? Hoće li nekretnine i dalje ostati skupe? Čeka li nas uvođenje poreza na nekretnine i što je ulazak u eurozonu značio za tržište?

Ovo su samo neka od pitanja koja će se postaviti vodećim hrvatskim ekspertima na konferenciji “Eurotransformacija: Prva godina s eurom – uzlet cijena nekretnina”, koja će se u organizaciji Motus Medije održati 10. studenoga 2023. godine u zagrebačkom hotelu Zonar u 10 sati.

U sklopu konferencije uvodnu analizu održat će Željko Uhlir, državni tajnik Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, dok će Filip Brkan, vlasnik i direktor tvrtke Imperium Immobiliare, prezentirati analizu zagrebačkog tržišta nekretnina.
Željko Uhlir održat će uvodnu analizu – Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Konferencija će teme dublje razraditi u dvjema panel-raspravama.

U panel-raspravi: “Prva godina s eurom i inflacijom – kako ćemo se financirati u 2024. godini”, o prednostima ulaska u eurozonu te izazovima s kojima smo se susreli u prvoj godini korištenja eura govorit će Mislav Brkić iz HNB-ove direkcije za europske odnose, Vjeko Peretić, osnivač i predsjednik Uprave Pro grupe, Dario Bjelkanović, upravitelj fonda u InterCapitalu, te poslovni savjetnik Nikola Nikšić iz Trend Partnera.

Stručnjaci za nekretnine na panelu “Eksplozija cijena nekretnina i ulaganja u Hrvatskoj – koliko je trend održiv?” otkrit će nam hoće li cijene nekretnina i dalje ostati na visokim razinama i kako će na njih utjecati sve skuplji krediti. Na panelu će govoriti Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama HGK-a te direktor agencije Kastel nekretnine, Vedrana Likan, direktorica Colliers International, Ivan Ukalović iz agencije Eurovilla, te Filip Brkan, vlasnik i direktor tvrtke Imperium Immobiliare.

Vedrana Likan (Collier International) i Dubravko Ranilović (HGK) Foto: Dnevno.hr/CROPIX

 

Ovom konferencijom, šestom u nizu u ciklusu Eurotransformacija Hrvatske, vraćamo se na početak ciklusa, kada smo u lipnju 2022. godine okupili vodeće stručnjake financijske industrije te financijskih institucija u Hrvatskoj na temu uvođenja eura.
Eksperti o vječnom pitanju, ‘tko će zadovoljiti te Hrvate’? ‘Više se zaradilo, a ljudi su sada nezadovoljni’

Ujedno i zatvaramo ciklus za ovu godinu. Vidimo se u hotelu Zonar!

 

 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.