Stambene zgrade 10.12.2018., Varazdin- Stambene zgrade Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

DOME SLATKI DOME: Stambene subvencije ‘krivac’ za rast cijena nekretnina

Autor: Ivana Jurišić

Posljednjih godina svjedoci smo naglom povećanju cijena nekretnina u Hrvatskoj. Tako su u samo u 2020. cijene nekretnina skočile za više od šest posto, što je mnoge mlade ljude dovelo u nezavidnu situaciju da stalno odgađaju kupnju svog doma. Ali ako i dobiju dugo sanjanu povišicu ili uštede nešto novaca, njihov dugo sanjani stan je slijedeće godine skuplji nego prošle.

Jedan od razloga takvom stanju je izgleda i subvencioniranje stambenih kredita. Rezultat je to istraživanja Davora Kunovca, direktora direkcije za modeliranje Hrvatske narodne banke (HNB), i Ivana Žilića, znanstvenog suradnika Ekonomskog instituta u Zagrebu (EIZ). Oni su u radu pod nazivom “Dome slatki dome: Utjecaj subvencioniranja stambenih kredita na tržište nekretnina u Hrvatskoj” objavili rezultate istraživanja o tomu je li subvencioniranje stambenih kredita pridonijelo povećanju cijena nekretnina u Hrvatskoj.

Subvencioniranje stambenih kredita postoji od 2017. godine, a subvencionirani krediti su po uvođenju programa subvencioniranja činili oko 10 posto svih stambenih transakcija u Hrvatskoj.

Koristeći se mikropodacima Porezne uprave o svim stambenim transakcijama u Hrvatskoj od 2015. do 2019. godine autori su pokazali da su subvencije znatno poremetile uobičajenu  dinamiku trgovanja stambenim nekretninama, koje je sada vrlo koncentrirano u listopadu, mjesecu u kojem istječe rok za podnošenje zahtjeva za subvencioniranje kredita.

“To pokazuje da su subvencije stvorile usko grlo na tržištu koje može dovesti do poremećaja u pregovorima o cijenama i, općenito, u procesu potrage za stambenim nekretninama s obzirom na to da se stambene transakcije trebaju okončati unutar kratkog razdoblja”, ističu.

Hrvatski građani su subvencije uglavnom koristili za kupnju stana (68 posto) i većina se subvencija koristila u razvijenijim hrvatskim gradovima. Tako se samo na grad Zagreb odnosi 33,4 posto subvencija i on općenito čini trećinu tržišta nekretnina u Hrvatskoj, navode autori.

 




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.