fbpx
foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

DOMAĆICE NA MUKAMA, U TRGOVINAMA KATASTROFA S JAJIMA! Bijes od sjevera do Dalmacije: ‘Ne znam što oni misle, obišla sam tri dućana’

Autor: Dnevno.hr

Ove subote sam kao i svake rano ujutro otišla u veliku tjednu kupovinu. Uz kruh, mlijeko, meso, voće i povrće, na popisu su mi bila i jaja. Večer prije smo napravili kajganu pa smo ostali bez ijednog jaja u kući, a taj dan sam planirala napraviti ćufte i smrznuti ih kako bismo imali ručak u one dane kad zbog posla ne možemo kuhati.

Otišla sam u svoj najveći kvartovski dućan koji se veličinom može mjeriti onim najvećima u Zagrebu i nakon voća, povrća i kruha otišla na odjel s jajima. Tamo me je dočekalo već dvoje kupaca koji su nervozno uzimali kutije jaja i vraćali ih na policu da bi nakon nekoliko minuta pretrage otišli praznih ruku. Nije mi bilo jasno u čemu je problem dok ni sama nisam počela pretraživati i vidjela kako nema nijednih kojima je rok trajanja duži od 9. kolovoza, a većini je bio i manji.

Svako pakovanje koje sam uzela u ruke imalo je isti problem. Jaja je bilo dovoljno, ali ne s dovoljno dugim rokom trajanja. Pomalo ljuta što moram ići u još jednu trgovinu kako bih našla jaja kojima je rok trajanja bar još tjedan, otišla sam u još dvije trgovine, ali tamo ne dočekao isti problem i znatno manje jaja.


U Dalmaciji još i gore

Kontaktirala sam nekoliko svojih prijatelja iz drugih dijelova Hrvatske i svi su mi rekli kako su primijetili isti problem. Oni koji su u Dalmaciji, kažu da je situacija još i gora, jer ne samo što nema jaja s dužim rokom trajanja, već nema jaja uopće, osobito ako želite kupiti pakiranje od samo 10 komada.

“Jutros sam otišla u kupovinu u jedan veliki trgovački lanac i na polici su me dočekala samo pakiranja od 30 komada kojima rok ističe za četiri dana. Ne znam što oni misle, tko će pojesti toliko jaja u samo četiri dana. Mogli su im barem sniziti cijenu”, objašnjava jedna Zadranka koja je iz trgovine također otišla praznih ruku.

Troškovi proizvodnje viši za 70 posto

Ivana Čurila, vlasnica i suosnivačica farme jaja Luneta u Svetom Đurđu kod Ludbrega, kaže kako je problema više.

“Nije u potpunosti nestašica jaja, ali zbog turističke sezone nemamo dovoljne količine za prehranu cijelog stanovništva. Puno je više turista nego što ih je bilo prošlih godina, pa tako treba napuniti police u trgovinama. Proteklih godina smo više i uvozili, sada je toga puno manje jer je cijena jaja na inozemnom tržištu puno viša nego što je bila. Naime, cijena smjese je otišla u nebo tako da mnogi proizvođači nisu ni radili jer ne mogu pratiti te cijene smjese. Troškovi proizvodnje su u proteklih godinu dana narasli i više od 70 posto. Raste cijena svega, od kartona do hrane, a ne čini se kako će tako prestati rasti“, objašnjava nam Čurila.

“Ako ne možeš platiti hranu, nema jaja”

Hoće li jaja biti na jesen, u ovom trenutku je teško reći. Cijene su sada visoke u cijeloj Europi visoke, a visoke cijene proizvodnje mnoge proizvođače tjeraju o očaj. Direktor bjelovarske Gale Jakov Čorić je prije nekoliko mjeseci u razgovoru za Dnevno upozorio kako bi proizvodnja jaja u Hrvatskoj uskoro mogla biti stvar prošlosti.

“Ako se nešto ne poduzme, a trenutačno se ne poduzima, proizvodnja bi mogla nestati. Ako ne možeš platiti hranu, nema jaja i onda samo možeš zatvoriti farmu”, rekao je Ćorić.
 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.