Foto: Damjan Tadic / CROPIX ILUSTRACIJA

Dolazi dobra vijest za klijente banaka: Tiče se dopuštenog prekoračenja

Autor: Dnevno.hr/I.J.

Od 2026. godine, bit će uvedena nova pravila koja će zaštititi potrošače od automatskog povećanja dopuštenih prekoračenja na bankovnim računima, dobivanja nenaručenih bankovnih kartica te diskriminacije oboljelih od raka pri ugovaranju osiguranja za odobravanje kredita, objavio je Večernji list. Ova pravila potvrdio je Parlament Europske unije na svojoj prošlotjednoj plenarnoj sjednici.

Foto: Duje Klaric / CROPIX

Novi propisi primjenjivat će se kroz novu Direktivu o potrošačkom kreditu, zamijenivši staru Direktivu 2008/48/EZ iz 2008. godine. Prema tim pravilima, banke će biti obvezne unaprijed obavijestiti klijente o planiranom smanjenju ili ukidanju prešutnog prekoračenja na njihovim računima te im ponuditi mogućnost otplate tog duga u 12 rata.


Ova nova pravila bit će obvezna za kredite do 100.000 eura od 2026. godine, osim ako zemlje članice ne provedu te izmjene ranije.

Hrvatskoj obitelji uspjelo nemoguće: Žive bez minusa, kredita i duga, otkrivaju u čemu je tajna

Trenutno se provode izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju kako bi se usklađeni s ovim pravilima, a očekuje se da će te izmjene donijeti poboljšanja za potrošače, posebno u situacijama koje prethode pokretanju prisilne naplate.

Ove promjene proizlaze iz Direktive (EU) 2021/2167 Europskog parlamenta i Vijeća iz 2021. o pružateljima kreditnih usluga i kupcima kredita, piše Večernji list.

 
Autor:Dnevno.hr/I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.