fbpx
AP Photo/Mark Lennihan/Guliver

DOKTOR ‘PROPAST’: Predvidio krizu 2008., sad ima novu prognozu! ‘U narednim godinama čekaju nas stečajevi i financijske krize’

Autor: Dnevno.hr

Nouriel Roubini, profesor ekonomije na Sveučilištu New York i izvršni direktor tvrtke Roubini Macro Associates, je prije 14 godina točno predvidio financijsku krizu 2008. i zaradio nadimak ‘Dr. Doom’ (Propast) zbog njegovih pesimističnih pogleda.

U U Bloombergovom podcastu Odd Lots kaže da će SAD do kraja godine pasti u duboku recesiju i tvrdi da su u zabludi svi oni koji još uvijek vjeruju da je moguće ‘meko prizemljenje’.

Upozorava da je pred nama doba ‘velike stagflacijske nestabilnosti’, s ‘velikim stečajevima i kaskadnim financijskim krizama’ diljem svijeta u narednim godinama.


Preporučuje nekretnine kao zaštitu od inflacije, ali uz posebno upozorenje u pogledu klimatskih promjena.

‘Ljudi su se glupo preselili iz New Yorka u Miami, i iz San Francisca u Austin, ali Florida će biti poplavljena, a Teksas će biti prevruć da bi tamo preživjeli’, kaže Roubini koji upozorava da postoje karte koje pokazuju da će polovica SAD-a u sljedećih 20 godina biti ili pod vodom na obalama ili će biti prevruće.

Zbog svega toga ovaj zloguki prorok predviđa masovnu migraciju s juga i obalnih linija prema jedinom dijelu SAD-a koji će preživjeti klimatske promjene, a to je Srednji zapad.

Ipak, Roubini kaže da su nekretnine zajedno s kratkoročnim državnim obveznicama, obveznicama indeksiranim prema inflaciji, zlatom i drugim plemenitim metalima dobri za zaštitu od inflacije.

Unatoč tome što je podizanje kamatnih stopa od strane Feda pogodilo tržište nekretnina, smatra da će one u konačnici nadmašiti dionice budući da je riječ o imovini s nepromjenljivom ponudom u kratkom roku.

 
 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.