Foto: Luka Gerlanc / CROPIX

Dok svi dižu cijene, oni su odlučili reći stop: ‘Proveli smo analize i izračunali’

Autor: Dnevno.hr/I.J.

Hrvatski ured za osiguranje, koji okuplja hrvatska društva za osiguranje, iznio je stav da je povećanje cijena dopunskog zdravstvenog osiguranja od strane nekih privatnih osiguravateljskih kuća, kojim bi se cijene povećale za otprilike 30 posto, bilo nužno kako bi se uskladile s rastućim troškovima poslovanja i inflacijom. Iz Hrvatskog ureda za osiguranja poručuju kako je nužno održati kvalitetu usluga temeljem polica osiguranja, posebice u kontekstu dopunskog zdravstvenog osiguranja.

Foto: Darko Tomas / CROPIX

Različiti pružatelji dopunskog osiguranja najavljuju različite mjere kako bi ublažili rastuće troškove za korisnike dopunskih osiguranja. Primjerice, Wiener osiguranje planira uvesti nove dobne razrede i postupno uvoditi nove premije. Croatia osiguranje ističe da će zakonske odredbe s početkom sljedeće godine dodatno povećati iznose participacije u troškovima zdravstvene zaštite, s obzirom na rast cijena dijagnostičko-terapijskih postupaka za 34 posto. To će rezultirati povećanjem minimalnih i maksimalnih iznosa participacije za korisnike dopunskog osiguranja.

Broj osiguranika će nastaviti rasti

S druge strane, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO), kao javna ustanova, navodi da navedene zakonske izmjene neće utjecati na osigurane osobe koje imaju dopunsko zdravstveno osiguranje putem HZZO-a.

“U proteklom razdoblju HZZO je proveo poslovne analize i izračune koji su pokazali da će cijena police dopunskog zdravstvenog osiguranja HZZO-a i uz ove zakonske izmjene koje se odnose na sudjelovanje u troškovima zdravstvene zaštite i nadalje ostati nepromijenjena”, priopćili su iz HZZO-a.

Cijena godišnje premije dopunskog zdravstvenog osiguranja HZZO-a ostaje nepromijenjena na 111,49 eura, a HZZO očekuje priljev novih osiguranika u svoj sustav dopunskog zdravstvenog osiguranja uslijed najavljenih poskupljenja kod konkurentnih privatnih kuća.

Kad će mirovine za listopad: Imamo dobru vijest za umirovljenike
Očekuje se da će broj korisnika HZZO-ovog dopunskog zdravstvenog osiguranja, koji trenutno iznosi 2.164.000, nastaviti rasti kako će ljudi tražiti povoljnije opcije za svoje dopunsko zdravstveno osiguranje uslijed povećanja cijena od strane privatnih osiguravatelja.

 
Autor:Dnevno.hr/I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.