Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

DOK RADNICI U PRIVATNOM SEKTORU UGLAVNOM OSTAJU PRAZNIH RUKAVA: Evo kolike božićnice će dobiti zaposleni u državnim tvrtkama

Autor: Ivana Jurišić

Ni ove godine nismo se uspjeli riješiti pandemije, ali u gospodarstvu je situacija ipak bolja nego lani. Dok je BDP prošle godine na godišnjoj razini pao 8,4 posto, Vlada pretpostavlja da će ove godine BDP rasti nekih 9 posto, te u svakom slučaju ima više novaca nego što je bilo na raspolaganju prošle godine.

I dok oni zaposleni kod privatnika uglavnom ostanu kratkih rukava, zaposlenici državnih i javnih službi uglavnom se mogu veseliti božićnici i darovima za djecu. Tako je prije nekoliko dana na trećem sastanku pregovaračkih odbora Vlade Republike Hrvatske i sindikata javnih službi objavljeno kako je neupitna i sigurna isplata božićnica i darova za djecu za 2021. godinu, kao i svih ostalih materijalnih prava ugovorenih TKU-om u vremenu produžene primjene pravnih pravila.

U svakom slučaju, pokušali smo saznati tko će i koliko dobiti za božićnicu, pa evo što smo saznali.

INA – Najveća nacionalna kompanija nafte INA i ove godine isplaćuje naknade i potpore utvrđene važećim Kolektivnim ugovorom i Pravilnikom o radu. Njihovi radnici će tijekom prosinca dobiti 1.500 kuna neto te dar za djecu u visini od 600 kuna neto po djetetu.

HRVATSKE CESTE – Hrvatske ceste će kao i prethodne godine sukladno važećem Kolektivnom ugovoru svojim zaposlenicima isplatiti božićnicu u visini od 1.000 kuna. Na naše pitanje hoće li svojim radnicima isplatiti i neki iznos za dar za djecu, nisu nam ništa odgovorili.

JADROLINIJA – Ova brodarska tvrtka sukladno Pravilniku o radu nema obvezu isplate božićnice. Za 2021. godinu Uprava društva još nije donijela Odluku o isplati niti bilo drugoj vrsti darivanja. Djeci djelatnika Jadrolinije do 15 godina isplatit će se novčani iznos u visini od  600,00 kuna kao dar.

HŽ INFRASTRUKTURA – Sukladno odredbama Kolektivnog ugovora, HŽ infrastruktura će svojim radnicima isplatiti božićnicu u iznosu od 1.200,00 kuna i dar za djecu u iznosu od 600,00 kuna za svako dijete koje do 31. prosinca navršava 15 godina života, te za djecu s težim smetnjama u razvoju neovisno o djetetovoj dobi. Isplata dodatnih nagrada i bonova vezanih uz predstojeće blagdane nije predviđena internim aktima Društva.




GRAD ZAGREB – Temeljem Kolektivnog ugovora u Proračunu su osigurana sredstva za isplatu božićnice zaposlenicima u iznosu od 1.250,00 kuna, te dar za djecu 600,00 kuna. Nisu predviđene nikakve dodatne nagrade, kao ni bonovi.

HEP – Hrvatska elektroprivreda će u skladu s odredbama Kolektivnog ugovora za HEP grupu svojim radnicima u prosincu povodom Božića isplatiti po 2.500 kuna i 600 kuna za svako dijete do 15 godina starosti.

HRVATSKA POŠTA – Jedan od prošlogodišnjih rekordera s božićnicom od nevjerojatnih 3.500 kuna, još nisu odlučili koliku će božićnicu isplatiti svojim radnicima, ali su nas rekli kako će u sljedećih 15 dana izaći u javnost s tom informacijom.




 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.