fbpx
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

DOK NAŠI UMIROVLJENICI TRAŽE KUNE ISPOD KAUČA KAKO BI KUPILI KRUH: Norvežane muči sasvim drugi problem

Autor: Dnevno

Dok je u Hrvatskoj mirovinski sustav pod žestokim kritikama kao neučinkovit i dugoročno upitne održivosti, onaj u Norveškoj suočen je s dijametralno suprotnim problemom.

Norveški državni mirovinski fond, jedan od najboljih na svijetu, danas je objavio da u 2021. godini ostvario prinos na ulaganja za mirovine građana od 1580 milijardi norveških kruna (177 milijardi dolara), zahvaljujući ponajprije rezultatima dionica tehnoloških kompanija. Bolje su zaradili samo 2019. godine, kada je prinos iznosio 1690 milijardi kruna.

Norveški državni mirovinski fond osnovan 1996. godine prihod od prodaje nafte ulaže u dionice, obveznice i nekretnine. Trenutno upravlja imovinom ukupne vrijednosti 1,3 bilijuna dolara i najveći je u svijetu, a u prošloj godini je ostvario prinos od 14.5 posto. Fond je do sada za svakog građanina, uključujući i djecu, zaradio po 244.000 dolara.


Izvršni direktor Nicolai Tangen u priopćenju je objavio kako dobri rezultati uglavnom proizlaze iz vrlo snažnih kretanja na tržištu dionica tijekom cijele godine, te kako je prinos bio dobar u svim sektorima, ulaganja u tehnološke kompanije i financije pokazala su se posebno dobrima. Fond je najviše prinose ostvario na ulaganjima u Microsoft, Alphabet i Apple.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.