Foto: Zvonimir Barisin / CROPIX, Damjan Tadic / CROPIX

Dok hrvatski umirovljenici traže kovanice ispod kauča: Ova država svojim penzionerima daje 700 eura

Autor: Dnevno.hr/I.J.

Mirovine 440.000 umirovljenih državnih službenika u Njemačkoj bit će povećane i to čak do 724 eura mjesečno, izvještavaju njemački mediji.

Osim toga, čini se da će i oni s nižim mirovinama doživjeti povećanje svojih primanja u visini nekoliko stotina eura. Njemačka vlada planira proširiti nedavno dogovoreno povećanje plaća za državne službenike i na svoje umirovljenike. Za tu svrhu, Ministarstvo je pripremilo odgovarajući nacrt zakona koji će se razmotriti u Bundestagu, kako izvješćuje Fenix magazin.

Foto: Vojko Bašić/Cropix

Prvi korak u ovom procesu je retroaktivna isplata bonusa kao kompenzacije za inflaciju. Ukupan iznos ovog bonusa iznosi 3.000 eura neto. Drugi korak uključuje planirano povećanje plaća državnih službenika za 200 eura od ožujka 2024. godine.


Dodatak na plaće

Državni službenici će tada primiti dodatak na svoje plaće u visini od 5,3 posto, koji će se primjenjivati na već povećane plaće. Ovo povećanje plaća također će utjecati na mirovine umirovljenih državnih službenika. Za njih će se inflacijski bonus izračunati na temelju njihove trenutačne mirovine. To znači da će najviši bonus iznositi 2.152,50 eura, što odgovara najvišoj stopi mirovine od 71,75 posto.

Doseljenica iz Koreje održala lekciju Hrvatima: ‘Stvarno ne razumijem’

Mirovine se temelje na osnovnim plaćama državnih službenika. Na primjer, konzularni tajnik u mirovini umjesto dosadašnjih 2.142,05 eura sada će primati 2.406,68 eura s najvišom stopom mirovine. S druge strane, mirovina ministarskog vijećnika će rasti sa 2.775 eura na preko 3.000 eura prema novom zakonu.

 
 

 

 
Autor:Dnevno.hr/I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.