Foto: Pixabay

DOGODILO SE ONO ČEMU SE NITKO NIJE NADAO: Dionice Applea i Facebooka zabilježile veliki pad

Autor: Dnevno.hr

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica pale drugi dan zaredom jer se ulagači plaše usporavanja oporavka gospodarstva i jer nisu sigurni da Fed neće uskoro početi ukidati poticaje. Dow Jones skliznuo je 69 bodova ili 0,20 posto, na 35.031 bod, dok je S&P 500 pao 0,13 posto, na 4.514 bodova, a Nasdaq indeks 0,57 posto, na 15.286 bodova.

U šest od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer pale, a najviše u rudarskom i energetskom, više od 1 posto. Padu tog indeksa uvelike je pridonio i pad cijena dionica tehnoloških divova Applea i Facebooka za otprilike 1 posto.

Dan prije upravo je rast tehnološkog sektora pogurao Nasdaq indeks na novu rekordnu razinu, no jučer se Nasdaq našao pod pritiskom tog sektora.

Posljedica je to nesigurnosti ulagača zbog usporavanja oporavka gospodarstva od koronakrize.

Američko se gospodarstvo u kolovozu blago smanjilo jer su porasle zabrinutosti u vezi toga kako bi novo širenje koronavirusa moglo utjecati na oporavak gospodarstva, navodi Fed u novoj ‘Bež knjizi’, zbirki izvješća o gospodarstvu.

Svi posljednji makroekonomski podaci, među ostalim i s tržišta rada, pokazuju da je oporavak najvećeg svjetskog gospodarstva izgubio na zamahu.

Ulagači se nadaju da bi zbog toga američka središnja banka mogla zadržati program kupnje obveznica još neko vrijeme kako bi podržala gospodarstvo.




S druge strane, rastu inflacijski pritisci, zbog čega bi Fed uskoro mogao započeti ukidati poticaje.

James Bullard, predsjednik ogranka Feda u St. Louisu, kazao je za Financial Times da bi Fed trebao nastaviti s planovima smanjenja poticaja, unatoč usporavanju oporavka tržišta rada.

Od prošloga četvrtka, kada je dosegnuo rekordnu razinu, S&P 500 indeks izgubio je nešto manje od 1 posto. No, od početka godine na dobitku je oko 20 posto, zahvaljujući ponajviše golemim monetarnim poticajima.




I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,75 posto, na 7.095 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,47 posto, na 15.610 bodova, a pariški CAC 0,85 posto, na 6.668 bodova.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.