FOTO: ina.hr

DOBRO SE OBOGATILI NA RASTU CIJENA NAFTE: Ina bogatija za milijardu kuna

Autor: Dnevno.hr

Iz Ine su objavili kako su u prvih devet mjesecu ostvarili neto dobit od milijardu kuna, na razini grupe, uz ostvarenu EBITDA-u (dobit prije kamata, poreza, amortizacije) od 2,3 milijarde kuna.

U priopćenju se ističe kako je nakon prošlogodišnjih negativnih rezultata ekonomski oporavak nastavljen i u trećem tromjesečju ove godine, ali uz ogradu kako pandemija COVID-19 i ostala svjetska makroekonomska događanja i dalje predstavljaju prijetnju za buduće izglede poslovanja.

Glavni pokretač oporavka u poslovanju Ine u prva je tri tromjesečja bio sektor Istraživanja i proizvodnje nafte i plina, s ostvarenom EBITDA-om od 1,6 milijardi kuna, a rast u ovom segmentu potaknut je prvenstveno boljom prosječnom ostvarenom cijenom ugljikovodika, na razini 58 dolara za ekvivalent barela nafte, unatoč daljnjem padu proizvodnje nafte i plina na Ininim poljima. Rafinerije i marketing ostvarili su EBITDA-u od milijardu kuna, ponajprije zbog turističke sezone koja je nadmašila očekivanja.

Povećana ulaganja

“Ulaganja su povećana u svim djelatnostima u usporedbi s prvih devet mjeseci 2020. godine. Projekt nadogradnje Rafinerije nafte Rijeka ostaje glavno strateško ulaganje, čiji je cilj unaprijediti dugoročnu tržišnu poziciju rafinerijske djelatnost”, stoji u priopćenju.

Naime, u odnosu na prva tri kvartala lani Ina je povećala ulaganja za 20 posto. U priopćenju se naglašava kako je neto dug grupe milijardu i 639 milijuna kuna, s omjerom duga i kapitala od 13,5 posto.

“Cijene nafte i plina nisu se samo opravile, već ih je nagli porast potražnje pogurao daleko preko očekivanih, s razinama cijene nafte Brent preko 70 dolara po barelu u trećem tromjesečju 2021. i daljnjim rastom u četvrtom tromjesečju. Takvo okruženje povećalo je prihode INA Grupe na razinu od preko 16 milijardi kuna. Ovaj skok cijena osnovni je pokretač snažnih rezultata, osobito u djelatnosti Istraživanja i proizvodnje nafte i plina koja je ponovno najveći generator novca. Ipak, moramo biti svjesni kako je ovo olakšanje potaknuto izvana i da nastavak prirodnog pada proizvodnje ostaje izazov. Kako bismo odgovorili na taj izazov INA će nastojati maksimizirati hrvatski portfelj, kako na kopnu tako i u podmorju, novom kampanjom bušenja čiji je cilj povećanje proizvodnje plina”, istaknuo je Sándor Fasimon, predsjednik uprave Ine.




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.