Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

DOBRE VIJESTI ZA STUDENTE, LOŠE ZA RODITELJE: Ako vam dijete godišnje zaradi više od 15 tisuća kuna, crno vam se piše

Autor: I.J.

Od početka ove godine minimalna studentska satnica je narasla na 26,50 kuna, što su dobre vijesti za studente, ali ne tako dobre vijesti za roditelje.

Naime, pravila kažu da ako student tijekom godine zaradi više od 15 tisuća kuna, njegovi roditelji gube poreznu olakšicu, piše Glas Slavonije. Nakon što mu dijete zaradi navedeni iznos, Porezna uprava će od roditelja zatražiti plaćanje razlike, što znači da tako postavljen limit zapravo djeluje destimulirajuće na studenta. Mnogi studenti preko ljeta rade na moru gdje im je satnica i veće od minimalne te u nekoliko kratkih mjeseci zarade navedenih 15 tisuća kuna.

Mnogi se zato pitaju je li pošteno na taj način destimulirati mlade ljude u vremenima kad samo žele raditi, a svi znamo da veliki broj studenata tijekom godina mora platiti stanarinu i režije, a neki i školarine.

Samohrana majka dvoje djece iz Osijeka je za Glas Slavonije rekla kako je prošle godine na vlastitoj loži osjetila posljedice činjenice da rast studentske satnice ne prati i povećanje limita zarade.

Naime, njezina kćer je za samo 200 kuna prešla zakonski limit, zbog čega je ona morala platiti čak 2500 kuna poreza. Osječanka kaže da bi s obzirom na to da cijene svega idu gore taj limit trebalo dignuti barem na 20.000 kuna kako se ne bi penalizirali roditelji i djeca koja svojim radom žele pomoći roditeljima koji čak i uz rad svoje djece u najvećem broju preuzimaju najveću financijsku odgovornost za njihovo školovanje.

Tihomir Milinović, rukovoditelj osječkog Studentskog servisa smatra da bi se limit studentske zarade od 15 tisuća kuna mogao povećati, ali isto tako ističe da najveći dio studenata zarađuje godišnje iznose koji su manji od 15.000 kuna.

Važno je također napomenuti da Zakon o porezu na dohodak propisuje da je student oslobođen plaćanja poreza do godišnje zarade u iznosu od 63 tisuće kuna, a ako zaradi više mora platiti porez od 20 posto, a uz porez mora platiti i prirez prema mjestu stanovanja.
Autor:I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.