fbpx
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

DOBRE VIJESTI USPRKOS PANDEMIJI: Zagrebačka banka ostvarila dobit od 818 milijuna kuna

Autor: Ivana Jurišić

Zagrebačka banka je objavila konsolidirani nerevidirani financijski izvještaj koji pokazuje da je u prvom polugodištu ostvarila dobit nakon oporezivanja od 818 milijuna kuna, što je 43 milijuna kuna ili 5,5 posto više nego u istom lanjskom razdoblju.

Konsolidirani poslovni prihodi Zagrebačke banke u prvom polugodištu iznosili su 2,4 milijarde kuna i bili su 5,5 posto manji nego lani. U isto vrijeme su troškovi poslovanja povećani za 0,3 posto, na 1,1 milijardu kuna.

Zaba je u prvom polugodištu ostvarila neto prihod od 1,43 milijarde kuna ili 8,1 posto manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

“Smanjenje od 127 milijuna kuna najvećim dijelom je pod utjecajem nižih neto kamatnih marži, slijedom tržišnih kretanja”, rekli su u Zabi.

Neto prihodi od provizija i naknada povećani su za 3,5 posto, na 656 milijuna kuna.

Dobit od poslovanja prije vrijednosnih usklađenja i rezerviranja za gubitke iznosi 1,19 milijardi kuna te je na međugodišnjoj razini pala za 82 milijuna kuna ili 6,4 posto.

Troškovi vrijednosnih usklađenja i rezerviranja za gubitke iznose 232 milijuna kuna i smanjeni su za 117 milijuna kuna uglavnom zbog većih gubitaka od vrijednosnih usklađenja u 2020. godini slijedom covid-19 pandemije.

Imovina grupe iznosi 153,2 milijarde kuna, a neto krediti i predujmovi komitentima od 82,8 milijuna kuna povećani su u odnosu na prvo lanjsko polugodište 951 milijun kuna, slijedom povećanja izloženosti državi, kaže se u izvještaju.
Depoziti komitenata 122.89 milijardi kuna i povećani su za 5,7 milijardi kuna ili 4,8 posto.

Što se tiče same Zagrebačke banke d.d., ona je u prvom polugodištu ostvarila dobit od 707 milijuna kuna, što je 74 milijuna kuna odnosno 11,7 posto više nego u prvoj polovici 2020. godine.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.