fbpx
Foto: Pixabay/ilustracija

DOBILA PORUKU IZ BANKE, DOŽIVJELA ŠOK! Štednja joj se u godinu dana smanjila 159 eura: ‘Ni riječ mi nisu rekli o rizicima’

Autor: Ivana Jurišić

Kriza, za koju su se mnogi nadali da će oslabiti početkom ove godine, iz dana u dan sve je teža. Iako Hrvatska bilježi rekordnu nezaposlenost, plaće su iz mjeseca u mjesec realno sve manje i građani sve teže žive.

U tom okruženju nije nikakvo čudo doživjeti šok nakon što vam banka pošalje obavijest na kojoj se crno na bijelo vidi kako je vaša ušteđevina u godinu dana umjesto da je narasla, postala znatno manja. Upravo se to dogodilo jednoj našoj čitateljici.

Nije čitala, već je samo potpisala papire

Godinama je štedjela i držala novac na Raiffeisenbank Hrvatska. Kako su kamate bile jako niske, nije ga htjela oročiti jer je u svakom trenutku htjela imati pristup svojoj ušteđevini, zlu ne trebalo. Pri jednom posjetu banci osobna bankarica joj je rekla zašto novac ne stavi u Raiffeisen INVEST.


“Da budem iskrena, od samog događaja je prošla godina dana i ne sjećam se točno tog razgovora. Znam da sam pitala bankaricu hoću li u svakom trenutku moći pristupiti svom novcu, a ona mi je rekla da ću to moći bez problema. Kako mi je tih četiri tisuće eura bila jedina ušteđevina, pristala sam na to”, rekla nam je čitateljica.

Priznaje kako na šalteru nije pročitala sve što je bankarica dala, već je samo potpisala papire koje je dobila.

“Moja glupost skupo me je koštala. Jučer me je u poštanskom sandučiću dočekao izvadak o stanju udjela za razdoblje od 1. siječnja, 2022. do 31. prosinca, 2022. Možete zamisliti moj šok kada sam vidjela kako je moja ušteđevina sa 4,039 pala na 3,880 eura. U godinu dana izgubila sam 160 eura. Bilo bi mi pametnije da sam držala novac na štednom računu”, govori nam čitateljica.

Tržišta kapitala bilježe stalne gubitke

Na naše pitanje je li je osobna bankarica upozorila na rizike kojima se izlaže ulaganjem u investicijske fondove, kaže da nije.

“Sigurna sam da nije bilo ni riječ o nikakvim rizicima. Govorila mi je kako ću novac moći podignuti u svakom trenutku, ali o nikakvim rizicima nije bilo riječ”, govori.

Ona nije jedina koja se opekla na fondovima. Od kraja 2021. godine tržišta kapitala bilježe stalne gubitke, pa je za očekivati kako će se takav trend i nastaviti i u ovoj godini. Iako brojke nisu tako loše kao što su bile za vrijeme prošle ekonomske krize 2008. godine, građani su s pravom zabrinuti.
U povodu ovog događaja kontaktirali smo Raiffeisenbank Hrvatska. Zanimalo nas je objašnjavaju li svojim klijentima sve rizike kojima se izlažu odabirom fondova.

‘Prinosi iz prošlosti nisu garancija budućeg prinosa’

Iz RBA su nam odgovorili kako prilikom razgovora s klijentima obavezno utvrđuju potrebe klijenata.

“Gledamo u koju svrhu štede, odnosno ulažu sredstva, na koji rok, koliki prinos očekuju, na koji rizik su spremni, prezentiramo sve proizvode u ponudi ovisno o potrebama i segmentu klijenta, provjeravamo prikladnost klijenta, njegovo znanje i iskustvo o investicijskim proizvodima, prezentiramo grupe proizvoda koji su za klijenta prikladni i koji odgovaraju njegovom ciljanom tržištu.
Isto tako jasno dajemo do znanja da prinosi iz prošlosti nisu garancija budućeg prinosa, i osim u fondovima s dospijećem, ne komuniciramo prinose u budućnosti”, odgovorili su iz RBA.

Iz banke navode kako su se kretanja na financijskim tržištima u 2022. vrlo negativno odrazila na cijene obveznica, ali i dionica.

“Stope inflacije u SAD-u i Europi su dosegle najviše razine u posljednjih nekoliko desetljeća čime su pogođena sva svjetska obveznička tržišta. Kako investicijski fondovi sudjeluju u prinosima globalnih tržišta tako i naši fondovi nisu mogli ostati imuni na korekcije financijskih instrumenata koje su se dogodile protekle godine”, obavještavaju iz banke.

Napominju kako na ulaganje treba gledati dugoročno jer se gospodarski ciklusi izmjenjuju, čime i ulaganje prolazi kroz faze rasta i pada.

 

 

 

 

 

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.