fbpx
foto: Makarska danas

Direktor hrvatske udruge turizma: ‘Hrvatska ima povijesnu priliku biti apsolutni pobjednik ovogodišnje turističke sezone na Mediteranu’

Autor: Dnevno

Hrvatska ekonomija pretrpjet će težak udarac zbog epidemije koronavirusa, što ne čudi s obzirom na veliku ovisnost o turizmu koji izravno čini oko 11 posto BDP-a. Upravo zato je Hrvatskoj izuzetno važno da pridobije svakog gosta.

Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma koja okuplja najveće hotelijere u Hrvatskoj, Indexu je dao intervju o trenutnom stanju u turizmu i upozorio da Hrvatska pod hitno treba pooštriti mjere sa susjednim državama koje nisu članice EU, a imaju jako lošu epidemiološku sliku jer svakim novozaraženim u Hrvatskoj pada booking za našu zemlju.

”Turističke brojke koje smo uspjeli ostvariti krajem lipnja i početkom srpnja daju nam razlog za optimizam, ali sa zadrškom. U srpnju smo u prvih 8 dana na razini 51,79 posto turističkih noćenja u odnosu na prošlu godinu kao i na 44,39 posto turističkih dolazaka. Prosječno nam u srpnju dolazi preko 61.000 turista dnevno, a ukupno je ove godine do 8. srpnja zabilježeno preko 2,1 milijun turističkih dolazaka i preko 11 milijuna noćenja. Od stranih gostiju, najviše noćenja su ostvarili gosti iz Njemačke, njih skoro 2,2 milijuna, zatim gosti iz Slovenije, više od 2 milijuna, pa onda gosti iz Češke (gotovo 770.000) i Austrije (preko 660.000).

To je rezultat prije svega kvalitetne epidemiološke situacije zbog koje smo se i mogli prvi u Europi turistički otvoriti.

Želim naglasiti da usprkos strahu od turističkog otvaranja u kontekstu širenja epidemije, mi imamo situaciju da do sada nismo imali niti jedan slučaj zaraze turista u komercijalnim smještajnim objektima. Aktualna epidemiološka situacija je rezultat primarno nepridržavanja epidemioloških mjera od strane naših državljana i njihovog putovanja u visoko rizične zemlje.

Pored toga, svjedoci smo da državljani susjednih zemalja s lošijom epidemiološkom situacijom svojim dolaskom koji u pravilu nemaju veze s turizmom iniciraju nove slučajeve zaraze. Ne smijemo dopustiti da neodgovornost pojedinaca, bilo naših ili stranih državljana, ugrozi nastavak turističke sezone, a samim time i gospodarski oporavak i standard svih građana.

Za uspješnu realizaciju ostatka turističke sezone nužno je poboljšanje epidemiološke situacije u zemlji, odnosno revizija aktualnih mjera koja bi rezultirala povratkom kvalitetne epidemiološke situacije kakvu smo imali prije nekoliko tjedana kada smo bili na listi najsigurnijih zemalja u EU.

Moramo pooštriti mjere prema susjednim zemljama jer svaki rast broja zaraženih nam ruši booking. Moramo održati percepciju Hrvatske kao sigurne destinacije i stoga su nam nužne oštrije mjere.
A drugo, moramo aktivno upravljati komunikacijom naše epidemiološke situacije jer imamo priliku vidjeti da se u situaciji velikog medijskog interesa i pojačanih tenzija brojke često neobjektivno interpretiraju, što stvara krivu percepciju.

U svakom slučaju Hrvatska ima povijesnu priliku da bude apsolutni pobjednik ovogodišnje turističke sezone na Mediteranu. Hoće će se to dogoditi, ovisi o nama.”

SJAJAN ODAZIV: Vlak prepun čeških turista stigao danas u Rijeku
Ministar Cappelli: ‘U Hrvatskoj boravi 33 tisuće turista, to je dobar početak’

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.