Dionice Ericssona Nikole Tesle ne prodavati ni pod koju cijenu

Autor: hina

Eksperti Erste banke savjetuju 'držati' dionicu Ericssona Nikole Tesle, a ciljanu cijenu odredili su na 1.549,9 kuna, nakon što je ta kompanija nedavno objavila poslovne rezultate za prošlu godinu i najavila dividendu od 120 kuna po dionici.

Analitičari Erste banke predviđaju u ovoj godini rast neto prihoda od prodaje Ericsson Nikole Tesle za 2,7 posto, na 1,44 milijarde kuna. Neto dobit bi mogla dosegnuti 142,9 milijuna kuna, što bi bio porast od 11,3 posto u odnosu na lani.

Prošle godine ta je kompanija ostvarila neto dobit od 128,4 milijuna kuna, što je bilo za 37 posto manje u odnosu na 2008. godinu, te prihod od 1,4 milijarde kuna, što je pad za 21,5 posto u odnosu na prethodnu godinu.Predložena dividenda za 2009. godinu u visini od 120 kuna nosi dividendni prinos od osam posto, što Erste analitičari ocjenjuju izdašnim povratom. Ističu da to ukazuje na sposobnost te kompanije da generira puno gotovine čak i u teškom poslovnom okruženju.


Uz dividendni prinos i procijenjeni potencijal za rast, ta dionica bi, po ocjeni analitičara Erste banke, u idućih godinu dana mogla donijeti ukupni prinos iznad 10 posto.Iako ne očekuju da će se Ericsson Nikola Tesla uspjeti vratiti na stope rasta od prije krize, Erste analitičari i dalje vjeruju da je ta kompanija snažan generator gotovine te da će nastaviti ugodno iznenađivati investitore izdašnim dividendama u nadolazećim godinama.Nedavno je Ericsson Nikola Tesla iznenadio najavom dividende za prošlu godinu od 120 kuna po dionici, što je za 50 kuna više nego godinu dana prije.

No, analitičari Erste banke očekuju da će dividenda za ovu godinu iznositi 71,49 kuna.Jučer se na Zagrebačkoj burzi cijena dionice Ericsson Nikole Tesle kretala između 1.495 i 1.518 kuna.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.