Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

DAVOR ŠTERN O CIJENAMA GORIVA: ‘Hoće li poskupjeti ili ne, odrediti će pandemija, ali jedna činjenica bi mogla spasiti potrošače’

Autor: Ivana Jurišić

Nakon što je cijena barela na londonskom tržištu prošloga tjedna pala gotovo četiri posto, na 69,88 dolara, a barel na američkom tržišttu pojeftinio 2,8 posto, na 66,26 dolara, Vlada je ukinula Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, koju je donijela 14. listopada kako bi ograničila cijene benzina i dizela u maloprodaji i tako spriječila udar na standard građana.

Uredba o ukidanju spomenute uredbe stupa na snagu prvog dana od dana objave u Narodnim novinama, točnije od utorka, 7. prosinca, kada se i inače mijenjaju cijene goriva na hrvatskim benzinskim crpkama.

Bivši ministar gospodarstva Davor Štern smatra kako je Vlada napravila pravi korak u vrijeme kada su cijene nafte bilježile luđački rast, ali i kako je napravila grešku kada Uredbu nije dobro objasnila javnosti:

“Cijena goriva je i prije možda mogla pasti, ali Vlada nije dovoljno dobro objasnila javnosti uredbu o maksimalnoj cijeni goriva te se to nije dogodilo”, govori Štern  napominjući kako se taj problem neće riješiti dok se ne uvede formula za određivanje cijene koja obavezala sve na tržištu naftnih derivata.

“Inflacija koja kuca na vrata znači da država više ne smije biti samo promatrač, već preuzeti regulatornu ulogu u određivanju parametara cijena. Nalazimo se u jednom neizvjesnom razdoblju gospodarske aktivnosti i teško je previdjeti u kojem pravcu će sve to ići”.

Na pitanje treba li zbog neizvjesnosti na tržištu energenata Vlada krenuti s što bržim pripremama za otkup mađarskog dijela Ine, odgovara kako je vrijeme da se zaboravi na to.

“Ina je prošlost, izgubili smo je vlastitom gluposti i kriminalom, i sad plaćamo posljedice. Nema smisla govoriti o otkupu Ine”, uvjeren je napominjući kako bez obzira na to Hrvatska kroz jedno dulje razdoblje treba imati svoju energetsku kompaniju kako bi se lakše nosila s krizama na tržištu energenata:




Treba nam nova energetska kompanija

“Možda ne u potpunom vlasništvu hrvatske države, ali u svakom slučaju u većinskom kojom ćemo sami upravljati. U osnovi bi ta kompanija trebala sadržavati nove izvore električne energije, obnovljive izvore, a trebala bi imati i komponentu nuklearne energije”, uvjeren je Štern.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić je nakon sjednice Vlade rekao da raspolaže informacijom da bi cijene naftnih derivata, s obzirom na stabilizaciju cijena na svjetskim burzama, od sutra trebale biti niže od onih kakve su bile definirane Uredbom Vlade za eurosuper 95 i za eurodizel.

Štern govori da ćemo sutra vidjeti kakve će cijene biti na benzinskim crpkama, ali i kako će distributeri, ako im to nitko ne zabrani, sigurno pokušati zaraditi na građanima, s obzirom na to da su neko vrijeme morali držati cijene naftnih derivata na istim razinama:




“Svi trče za profitom, pa tako i oni imaju pravo na to”, napominje.

Na pitanje kakve nas cijene očekuju u sljedećih nekoliko mjeseci, odgovara kako nema kristalnu kuglu, ali kako puno toga ovisi o pandemiji:

“Ako se zaustavi pandemija i započne puni gospodarski rast, sukladno tome bi mogle početi rasti i cijene naftnih derivata”, odgovara napominjući kako je razdoblje oko nove godine tradicionalno poznato po usporavanju gospodarskih aktivnosti te bi potražnja mogla opasti:

“Opet, puno toga ovisi hoće li biti nekih sukoba, hoće li zima biti iznimno hladna što sve može potaknuti na špekulativne aktivnosti na burzama i dovesti do povećanja cijena nafte i naftnih derivata”.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.