Foto: Boris Kovacev / CROPIX

DANAS ZAVRŠAVAJU PRIJAVE ZA APN: Saznajte zašto su upravo one ‘krivac’ za ludilo na tržištu nekretnina

Autor: Dnevno.hr

Danas završavaju prijave za APN. U zemlji u kojoj cijene kvadrata luduju, zaprimljeno je rekordnih 4.870 zahtjeva, a osigurano je 50 milijuna kuna.

Usprkos subvencijama, današnji kupci su u lošijem položaju od onih proteklih godina.


Vlasnik agencije za nekretnine Luka Prica za RTL.hr ističe kako se danas može kupiti jednosobni stan za onaj novac za koji se prije godinu dana mogao kupiti dvosobni.

“Prosječna cijena kvadrata u Zagrebu je 2.300 eura, u Rijeci 1.900, u Splitu 3.000, a u Osijeku 1.050 po kvadratu”, kaže Prica.

Jedan od razloga za tako visoke cijene su i subvencije, što je pokazalo i istraživanje Davora Kunovca iz Hrvatske narodne banke i Ivana Žilića s Ekonomskog instituta iz 2020. godine.

Subvencioniranje stambenih kredita provodi se od 2017. godine, kada je i započeo nagli rast cijena nekretnina. Autori studije su došli do rezultata kako se za manje i starije stanove bilježi veći porast cijena koji koincidira s uvođenjem subvencije.

Analizirajući međunarodne cikluse cijena nekretnina, autori su pokazali kako su cijene nekretnina u Hrvatskoj počele rasti znatno više nego u Europi točno pri uvođenju subvencije, zbog čega su današnji mladi u puno nepovoljnijoj situaciji pri kupnji nekretnina nego oni koji su se za kupnju odlučili prije 2017.

Pomoćnik direktora APN-a Goran Golenić napominje kako će svi korisnici koji su predali zahtjeve na vrijeme  biti obrađeni i u skladu s tim odobreni.

Prijašnjih godina nije se dogodilo da netko subvenciju nije dobilo, ali iz APN-a ne mogu garantirati da će tako biti i sada. Prednost imaju oni koji su zahtjev prije i predali.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.