Izvor: Screenshot TikTok

Dalmatinac napustio Hrvatsku i otišao raditi u Njemačku: ‘Evo kolika je minimalna plaća’

Autor: Z.S.

Hrvatski tikoter koji djeluje pod nazivom ‘Projekt Njemačka’, progovora o životu i radu u toj zemlji. Tako je otkrio kolika je minimalna i prosječna bruto plaća te koliko košta život u toj zemlji.

A osim toga dao je odgovor i na pitanje ima li ti šef pravo dati ti otkaz ako si na bolovanju, a vidi te kako se šećeš po ulici.


@projektnjemacka

Što se to smatra prosjekom? #ostaniznatizeljan #dijasporatiktok #njemackatiktok #njemacka🇩🇪

♬ original sound – Projekt Njemačka

Tako je naveo da u principu ne može jer iako si na bolovanju, možeš raditi sve do granice do koje to ne utječe na tvoje zdravlje.

Postoji izuzetak

Međutim, od svakog pravila postoji i izuzetak, a taj je da otkaz, tvrdi on, možeš dobiti ako je liječnik u obrazloženju bolovanja naredio mirovanje i ležanje u krevetu do prestanka bolesti.

On je objasnio i novosti u stjecanju njemačkog državljanstva i tvrdi da će ubuduće uvjet biti 5 godina provedenih u Njemačkoj.

@projektnjemacka
uhvaćen vani na bolovanju #krankgeschrieben #njemacka🇩🇪❤ #njemackatiktok #nemacka #dijasporatiktok #gastarbajteri #dijaspora #frankfurt

♬ Bubble – Official Sound Studio

Podsjetimo i na to da je Njemačka gospodarska komora početkom srpnja objavila da se tamošnje gospodarstvo ponovno spustilo na pandemijsku razinu te da nema naznaka da će se oporaviti.

Što je uzrok ovom stanju i trebaju li se Hrvati bojati za svoje plaće i radna mjesta pitali smo nedavno ekonomskog analitičara Ljubu Jurčića.

Politika uzrok

“Prije svega treba reći kako ova kriza u Njemačkoj nema veze s ekonomijom, već s politikom. Izvor problema je u svakom slučaju rat u Ukrajini i poskupljenje plina i naftnih derivata. Nijemci su uveli štednju, proizvodnja je postala skuplja, a zbog rata su izgubili i rusko tržište na koje su izvozili dosta svojih proizvoda. Također, dijelom su popucali lanci trgovine sa Kinom. Zbog visokih troškova, dio proizvodnje su preselili u druge zemlje kao SAD koje stimuliranu nove tehnologije programom od 500 milijardi dolara. Sve je to pridonijelo recesiji”, kaže.
@projektnjemacka

Slažete li se sa statistikom? #ostaniznatizeljan #dijasporatiktok #njemackatiktok #njemacka🇩🇪 #auslander

♬ original sound – Projekt Njemačka

Na pitanje hoće li se Njemačka izvući iz krize Jurčić odgovara kako su discipliniran, radišan i pametan narod, ali će im trebati vremena da se izvuku iz nevolje.

A kad bi pitali sveznajuću umjetnu inteligenciju bi li Hrvatima preporučio da potraže posao u Njemačkoj, uz ogradu da to ovisi o individualnim okolnostima i željama, navedi sljedeće:

@projektnjemacka

Slažete li se sa četvrtom prednosti? #ostaniznatizeljan #dijasporatiktok #njemackatiktok #njemacka🇩🇪 #auslander

♬ original sound – Projekt Njemačka

Njemačka je jedna od najrazvijenijih zemalja u svijetu, s niskom nezaposlenosti i visokim životnim standardom. Hrvatski građani imaju pravo živjeti i raditi u Njemačkoj bez potrebe za radnom dozvolom, što je dodatna prednost. Također, postoji velika hrvatska dijaspora u Njemačkoj, koja može pružiti pomoć i podršku novodošlima.

Gastarbajter Dino začepio usta kritičarima s Balkana: ‘Evo zašto se život u Njemačkoj isplati’

Viši trošak života

Međutim, treba imati na umu da je trošak života u Njemačkoj viši od u Hrvatskoj, a i konkurencija za poslove može biti velika, posebno u urbanim područjima. Također, potrebno je poznavanje njemačkog jezika, barem na osnovnoj razini, kako bi se našao posao.

Ako ste stručan i motiviran radnik, s dobrim poznavanjem njemačkog jezika, onda vam preporučujemo da potražite posao u Njemačkoj. Imajte na umu da je proces traženja posla u Njemačkoj može biti dug i zahtjevan, ali vrijedi se potruditi.

@projektnjemacka

Slažete li se? #ostaniznatizeljan #dijasporatiktok #njemackatiktok #njemacka🇩🇪 #auslander

♬ original sound – Projekt Njemačka

Savjeti

Evo nekoliko savjeta za traženje posla u Njemačkoj:

Pripremite dobar CV i motivacijsko pismo na njemačkom jeziku.
Prijavljujte se na poslove koji su u skladu s vašom stručnom spremom i radnim iskustvom.
Koristite sve moguće kanale za traženje posla, kao što su online oglasnici, agencije za zapošljavanje i osobne veze.
Budite perzistentni i ne odustajte nakon prvih odbijenica.

Autor:Z.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.