fbpx
Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

CROMARIS ŽELI POSTATI LIDER NA TRŽIŠTU U 2021. plasiraju na tržište još dvije vrste ribe, zubaca i gofa

Autor: Sanja Plješa/Hina

Tvrtka Cromaris prodala je u ovoj godini 10 tisuća tona ribe, što je šest posto više nego prošle godine.

“U iznimno teškim gospodarskim okolnostima u nas i u svijetu izazvanim pandemijom koronavirusa, Cromaris potvrđuje svoju poziciju šeste tvrtke u svijetu u proizvodnji kvalitetne bijele ribe i ostvaruje zapažene poslovne rezultate”, piše u priopćenju Cromarisa, inače članice Adris grupe.

Kako ističu iz Cromarisa, tvrtkin je cilj daljnji rast i nastavak investicija, posebice u preradi ribljih proizvoda.


“Prodaja veća od 10 tisuća tona ribe, značajan je rezultat i s obzirom na izrazito nepovoljno okruženje u kojem će svi konkurenti na Mediteranu ostvariti pad prodaje u odnosu na 2019. godinu, ponajviše zbog pada potrošnje vezane uz djelomičnu ili potpunu zatvorenost HoReCa kanala na gotovo svim tržištima, a koji čini i do 50 posto tržišta ribe”, navodi se u priopćenju.

Iz Cromarisa ističu kako je u 2020. ostvaren daljnji rast prodaje na izvoznim tržištima te izvoz trenutno iznosi 85 posto.

Glavni nositelj snažnog rasta je talijansko tržište. Cromaris u Italiji, koja je i najveće svjetsko tržište brancina i orade, u drugoj polovini ove godine drži devet posto vrijednosnog udjela, što je rast od 30 posto u odnosu na 2019., navode u Cromarisu.

Dodaju da je pritom prodaja rasla za 19 posto, dok je samo tržište palo devet posto.

Rast tržišnih udjela u 2020. ostvaren je i na nizu drugih europskih tržišta, poput Austrije, Njemačke i Švicarske.

Direktor Cromarisa Goran Markulin u priopćenju navodi kako je “cilj Cromarisa nastaviti daljnji rast na svjetskom tržištu mediteranske ribe, uz stalno povećanje efikasnosti svih poslovnih procesa”.
“U 2021. godini nastavit ćemo s investicijama, posebno u preradu ribljih proizvoda koja čini jednu od osnovnih prednosti Cromarisa. Predviđeno je jačanje svih kapaciteta prerade uključivo skladišnih kapaciteta za otpremu svježe ribe”, najavio je Markulin.

Iz Cromarisa također najavljuju kako će sljedeću godinu obilježiti i lansiranje dviju novih vrsta riba u ponudi – zubaca i gofa.
Autor:Sanja Plješa/Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.