fbpx
Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Crobex indeksi pali treći tjedan zaredom: Listopad završili sa znatnim gubicima!

Autor: Hina

Na Zagrebačkoj su burzi protekloga tjedna, obilježenog objavama devetomjesečnih poslovnih rezultata kompanija, Crobex indeksi pali treći tjedan zaredom, pa su mjesec listopad završili sa znatnim gubicima.

Crobex indeks skliznuo je protekloga tjedna 1,6 posto, na 1.574 boda, a Crobex10 za 1,1 posto, na 990 bodova.

Bio je to treći tjedna zareom kako su indeksi pali, pa su i u cijelom listopadu zabilježili gubitke, pri čemu Crobex od 2,11 posto, a Crobex10 za 1,17 posto.


Među sektorskim indeksima protekloga tjedna najviše je pao građevinski, za 6,3 posto, dok je jedino ojačao industrijski, za 0,8 posto.

Redovni dionički promet iznosio je prošloga tjedna 35,4 milijuna kuna, što je 15,5 milijuna više nego u tjednu ranije. Uz to, u blok transakaciji dionicom HT-a ostvareno je još 17,1 milijun kuna, po cijeni od 171 kunu za dionicu.

Protekloga tjedna u fokusu investitora bila su financijska izvješća domaćih kompanija za prvih devet mjeseci, koja većinom pokazuju znatan utjecaj koronakrize na njihovo poslovanje, pogotovo u turističkom sektoru.

Na raspoloženje investitora utjecao je i pad najvažnijih svjetskih burzovnih indeksa, ponajviše zbog ponovnog gospodarskog zatvaranja niza europskih zemalja uslijed sve bržeg širenja zaraze Covid-19, ali i neizvjesnosti uoči američkih predsjedničkih izbora.

Najlikvidnija je prošloga tjedna bila dionica HT-a, s prometom od 7,55 milijuna kuna, pri čemu joj je cijena pala 1,7 posto, na 172 kune.

HT je u četvrtak objavio da je u prvih devet mjeseci ove godine ostvario neto dobit od 546 milijuna kuna, što je 19 posto manje nego u istom razdoblju lani, dok su prihodi smanjeni gotovo 4 posto, na 5,5 milijardi kuna. „Situacija uzrokovana pandemijom bolesti Covid-19 utjecala je na poslovni razvoj u cijelom gospodarstvu te je njezine učinke neizbježno osjetio i HT”, naveli su iz HT-a u priopćenju.
Slijedila je dionica Končara d.d. s prometom od 4,48 milijuna kuna i padom cijene za 3,3 posto, na 585 kuna. Neto dobit Grupe Končar za razdoblje siječanj – rujan iznosila je 49,2 milijuna kuna, znatno više od 20,1 milijuna kuna iz istog prošlogodišnjeg razdoblja, a porasli su joj i ukupni prihodi i to za 12,9 posto na 2,17 milijardi kuna.

Znatniji promet ostvaren je i dionicom Podravke, 4,3 milijuna kuna, uz rast cijene za 0,9 posto, na 453 kune. Podravka je izvijestila da je u prvih devet mjeseci ostvarila rast neto dobiti za 8,1 posto, na 310 milijuna kuna, te rast prihoda od prodaje za 2,8 posto, na 3,3 milijarde kuna.

Više od 4 milijuna kuna prometa zabilježila je i dionica Valamar Riviere, a cijena joj je stagnirala na 23 kune. Ta kompanija je u prvih devet mjeseci poslovala s gubitkom od 212 milijuna kuna, dok je u istom lanjskom razdoblju ostvarila dobit od 484 milijuna kuna. Ukupni prihodi bili su joj 67,3 posto niži i pali na 673 milijuna kuna.
Među likvidnijima najviše je pala cijena dionica Atlantske plovidbe, za 10,4 posto, na 142,5 kuna, dok je najviše poskupila redovna dionica Končar Transformatora, za 9,1 posto, na 1.320 kuna.

Na domaćem tržištu kapitala prošloga tjedna trgovalo se s ukupno 60 dionica, pri čemu je njih 18 ostvarilo porast cijene, 29 pad, a 13 nije bilježilo cjenovnu promjenu.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.