ČOVJEK KOJI JE PREDVIDIO FINANCIJSKU KRIZU 2007.-2008. UPOZORAVA: Svjetskoj ekonomiji slijedi “majka svih dužničkih kriza”

Autor: Ivana Jurišić

Nouriel Roubini, ekonomist koji je stekao nadimak Dr. Doom, nakon što je vrlo precizno predvidio slijed događanja u financijskoj krizi 2007.-2008. godine, sada je napisao članak za Proyect Syndicate u kojem je najavio “stagflacijsku krizu duga”. U članku je sada više pesimističan nego kad je najavljivao dramatičnu financijsku krizu. Roubinijeva predviđanja treba čitati vrlo pažljivo jer, kao što je napisao nobelovac Paul Krugman, ono što je u 2005. i 2006. pisao Ruobini “činilo se pretjeranim”, ali je “čak premašeno stvarnošću”, piše Jutarnji list.

Sada je ključna Roubinijeva teza kako su godine stimulativne fiskalne i monetarne politike dovele globalnu ekonomiju na tračnice usporenog vlaka koji vozi prema kombinaciji usporenog gospodarskog rasta i visoke inflacije. Takvu stagflaciju već smo vidjeli, podsjeća Roubini, u 1970-im godinama, ali sada smo k tome suočeni sa spiralom dugova, što će centralne banke dovesti u nemoguću poziciju.

Razvijene zemlje i tržišta u nastajanju ulaze na nepoznati teritorij sporog rasta i visoke inflacije u kombinaciji s ekstremnim razinama zaduženosti. Tako nešto još nije zabilježeno u suvremenoj ekonomskoj povijesti jer, u pravilu, stagflacija ne dolazi uz krizu duga.

U 70-ima je tako inflacija, ako ništa drugo, smanjila nominalnu vrijednost dugova s fiksnim prinosima u razvijenim zemljama. Za razliku od toga, krizi 2007.-2008. godini, visoka razina zaduženosti bila je otponac pucanja balona na tržištu nekretnina, ali su prateća financijska kriza, odnosno krah kreditnog tržišta odveli ekonomiju u smjeru deflacije. Sada se uz fiskalne i monetarne stimulanse generira inflacija te uz ogromnu razinu dugova, pogotovo javnih, stvara “majka stagflacijskih dužničkih kriza u godinama koje dolaze”, napisao je Roubini, piše Jutarnji list.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.