Foto: Vlado Kos / Cropix

Čovječanstvo je na važnoj prekretnici, imamo manje od 30 godina za promjenu

Autor: I.J.

Motus Media grupa u utorak, 28. svibnja 2024. godine u hotelu International u Zagrebu organizira konferenciju ‘Održiva poljoprivreda – izazovi i rješenja’ na kojoj će se okupiti poljoprivrednici, dobavljači, prerađivači, javni sektor i izvoznici koji sudjeluju u lancu proizvodnje i distribucije domaće hrane, kako bi diskutirali i pridonijeli unapređenju vizije održivog poljoprivrednog i prehrambenog sustava Republike Hrvatske.

“Kad je riječ o budućnosti održive poljoprivrede, mnogi vjeruju da će do trenutka kada broj stanovnika na Zemlji dosegne devet milijardi biti potpuno iscrpljeni mnogi prirodni resursi, što od svih nas zahtijeva alternativna održiva rješenja. To nam daje nešto manje od 30 godina da napravimo promjenu prema održivom načinu života uz očuvanje naše poljoprivrede i izvora hrane”, poručila je Marija Dekanić, direktorica Motus Media grupe.

Tijekom konferencije planirana su dva panela “Poljoprivreda kao samodostatna, inovativna, strateška industrija Hrvatske i suradnja s prehrambenom industrijom za izvoz” i “Kako će i s kojim posljedicama Hrvatska implementirati složene zahtjeve zelenih politika EU-a”.

Zelena politika EU

Na prvom panelu će se raspravljati kako buduća poljoprivredna politika mora i može omogućiti razvoj poljoprivrednog sektora kako bi bio produktivniji, više usklađen s tržištem, učinkovitiji u cijelom lancu proizvodnje i prerade hrane te konkurentniji u izvozu, dok će sudionici drugog panela pokušati objasniti koji su sve izazovi i ostvarivost poljoprivredne proizvodnje u uvjetima provođenja europske zelene agende, koje su opasnosti u zahtjevima implementacije zelenih politika EU-a, kako povećati konkurentnost ratarske proizvodnje te, što je za budućnost hrvatske poljoprivrede izuzetno važno, kako ostvariti povećanje proizvodnje hrane, posebno povrća i voća, stočnog fonda u govedarstvu i svinjogojstvu uz znatno smanjenje stakleničkih plinova i smanjenu upotrebu pesticida i mineralnih gnojiva.

Za ostvarenje svih tih ciljeva nužni su transformacija poljoprivredne proizvodnje, velika ulaganja, investicije u nove tehnologije, nova znanja i digitalizacija, ali i opredijeljenost države da su poljoprivreda i proizvodnja hrane strateške industrije.
 

 
Autor:I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.