Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

ĆORIĆEVO MINISTARSTVO OTKRIVA ZAŠTO SU OGRANIČILI CIJENE GORIVA: Nažalost, postoje indicije da bi se rast mogao nastaviti…

Autor: M.P.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u četvrtak je poslalo priopćenje o današnjoj odluci Vlade da na 30 dana ograniči cijene goriva s obzirom na njihov rast.

Kako navode, usvojena je Uredba o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata na inicijativu Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Iako se cijene nafte i naftnih derivata utvrđuju slobodno, u skladu s pravilima kojima se uređuju tržišni odnosi, Vlada Republike Hrvatske iskoristila je mogućnost zaštite potrošača i regulacije tržišta te je Uredbom propisala najvišu razinu maloprodajnih cijena za pojedine naftne derivate na rok od 30 dana, podsjećaju i objašnjavaju da je Uredba donesena zbog velikog porasta maloprodajnih cijena naftnih derivata na svjetskom i nama referentnom Mediteranskom tržištu.

Shodno je spomenuti i da su nakon liberalizacije cijena naftnih derivata 2014. godine trgovci – energetski subjekti i dalje nastavili računati cijene po formuli po kojoj su se računale cijene prije liberalizacije.

“Dosad su postojale indicije da će se situacija s cijenama goriva uskoro stabilizirati. Nažalost, zadnji podaci govore da bi se rast mogao nastaviti. Zbog toga smo iskoristili zakonsku mogućnost koju imamo te utvrdili najviše maloprodajne cijene na koje nije dozvoljeno zaračunavati naknade ili druge troškove. Idućih 30 dana maloprodajne cijene eurodizela na benzinskim crpkama iznosit će najviše 11, a benzina 11,10 kuna po litri”,  izjavio je resorni ministar Tomislav Ćorić i naglasio da će situaciju nastaviti i dalje pomno pratiti.

Ova Uredba primjenjivat će se na motorne benzine i dizelsko gorivo.

Najviše maloprodajne cijene s porezom na dodanu vrijednost u iznosu od 11,10 kn/l određuju se za motorni benzin – EUROSUPER BS 95, EUROSUPER BS 98 i EUROSUPER BS 100, dok najviša maloprodajna cijena za dizelsko gorivo – EURODIZEL BS s porezom na dodanu vrijednost iznosi 11,00 kn/l.




Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.