Colorado: Što s novcem od marihuane?

Autor: K. Deković

Prihod je toliki da će vlasti morati dio novca vratiti poreznim obveznicima.

Američka savezna država Colorado ne zna što da napravi sa novcem od poreza na prodaju marihuane.

Prihod je toliki da će vlasti morati dio novca vratiti poreznim obveznicima, objavio je magazin Rolling Stone.

Već više od godinu dana, Colorado, gdje je prodaja kanabisa legalizirana 1. siječnja 2014, oporezuje ovu trgovinu s 30 posto, čime osigurava prihod od 50 milijuna dolara.

Ova američka država bilježi i porast tzv. “kanabijskog” turizma, tako da je prošle godine prikupljeno na ime poreza 30 milijuna dolara više od maksimalnog iznosa koji je propisan zakonom.

Prema zakonu iz 1992., vlasti su dužne “višak” poreznog novca vratiti stanovnicima i to u jednakim iznosima, u ovom slučaju po 7,63 dolara.

Situacija je toliko neobična da i republikanci i demokrati sada pokušavaju ukinuti, ili barem ograničiti, djelovanje tog zakona, tvrdeći da povrat novca ne bi ništa značio stanovništu. Odluku o tome će morati donijeti sami stanovnici Colorada putem glasovanja.

Za godinu dana, legalna prodaja marihuane u SAD porasla je za 74 posto, dostignuvši 2,7 milijardi dolara, od kojih više od jedne trećine (38 posto) otpada na države Colorado i Washington.
Autor:K. Deković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.