Foto: Darko Tomas / CROPIX/ilustracija

CIJENE SIROVE NAFTE OPET RASTU: Znači li to da nas sutra opet čeka skuplje gorivo?

Autor: Dnevno.hr

Cijena nafte na svjetskim tržištima prošlog su tjedna opet blago porasle. Podršku rastu cijena pruža mogući embargo Europske unije na uvoz ruske nafte, dok rast cijena ograničava usporavanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava.

Na londonskom tržištu cijena barela je tako orasla 0,9 posto, na 112,55 dolara, dok je barel na američkom tržištu barel poskupio skoro tri puta više, odnosno 2, 5 posto, na 113,23 dolara.

Zabrinjavaju najave Američkog Fed-a o daljnjem rastu dizanja kamata što bi moglo usporiti rast najvećeg svjetskog gospodarstva.

Analitičari Goldman Sachsa prošlog tjedna su poručili da postoji 35 posto izgleda za recesiju u iduće dvije godine, dok je Wells Fargo Investment Institute objavio da krajem ove i početkom iduće godine očekuje blagu recesiju u američkom gospodarstvu.

Iako je svijet na rubu recesije, najave EU o embargu na uvoz ruske nafte cijene još uvijek drže visokima. Europska komisija u sljedećih šest mjeseci planira postepeno uvesti embargo, uz iznimke za zemlje koje najviše ovise o ruskoj nafti poput Mađarske.

Craig Erlam, analitičar u tvrtki OANDA, objašnjava kako su trenutačno veće mogućnosti za rast nego za pad cijena nafte, s obzirom na ponovno ‘otvaranje’ gradova u Kini i daljnje pomake u EU prema zabrani ruske nafte.

Nakon što su u prošloj godini, zahvaljujući oporavku svjetskog gospodarstva od koronakrize, cijene nafte porasle više od 50 posto, od početka ove godine skočile su oko 45 posto.




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.