Getty Images/Wotchit

CIJENE OPET IDU PREMA GORE: Sad se zna gdje će struja poskupjeti 30, a plin 15 posto

Autor: Dnevno.hr

Talijanski regulator Arera je u srijedu priopćio kako će cijene struje za kućanstva u Italiji u posljednjem ovogodišnjem tromjesečju porasti 29,8 posto, a cijene plina 14,4 posto, a sve zbog sirovina čije cijene posljednjih tjedana obaraju rekorde.

Potaknute niskim zalihama, problemima u opskrbi i velikom potražnjom zbog oporavka gospodarstva od posljedica pandemije veleprodajne cijene struje i referentne europske cijene plina više su nego učetverostručene u ovoj godini.


Nažalost, to znači i više cijene za kućanstva što bi moglo značiti energetsko siromaštvo za najranjivije društvene skupine.

Talijanski regulator očekuje da će računi za struju za kućanstva u posljednja tri mjeseca ove godine porasti čak 29,8 posto, a računi za plin za 14,4 posto, i to nakon što se uzmu u obzir vladine mjere za ublažavanja tih troškova, a koje su teške 3 milijarde eura.

Regulator ističe kako bi bez vladine intervencije brojne obitelji morale plaćati 45 posto skuplju struju i 30 posto skuplji plin.

Stefano Besseghini, šef Arere, je istaknuo kako vladina intervencija ublažava učinak delikatne faze oporavka i štiti osjetljivije potrošače.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.