Foto: Boris Kovacev / CROPIX

CIJENE NEKRETNINA SKUPLJE NEKO IKAD: Ne prestaju rasti, u nekim mjestima je normalna cijena 8.000 eura za kvadrat

Autor: Dnevno.hr

Podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) pokazuju kako su cijene stambenih objekata u Hrvatskoj u prvom tromjesečju 2022. u prosjeku porasle za pet posto u odnosu na prethodni kvartal, dok je na godišnjoj razini rast cijena ubrzao na 13.5 posto.

Nastavljen je rast cijena nekretnina koji u Hrvatskoj traje od drugog tromjesečja 2017. godine. Nekretnine su najviše rasla u drugom kvartalu 2019. godine, kada su cijene porasle za 10.4 posto u odnosu na drugi kvartal 2018. godine.

U odnosu na prvo tromjesečje prošle godine, cijene novogradnji veće su za 20.3 posto, pokazuje izvješće DZS-a objavljeno u srpnju.

Što se tiče cijena postojećih stambenih objekata, one su više za 4.4 posto na kvartalnoj, a 12.5 posto na godišnjoj razini.

Najskuplji kvadrati i dalje u Dubrovniku

Cijene u gradu Zagrebu su u prvom tromjesečju 2022. u odnosu na posljednji lanjski kvartal rasle 6.5 posto, za Jadran 3.3 posto, a za ostala područja 6.4 posto. I na godišnjoj su razini cijene stambenih objekata u Zagrebu porasle, u prosjeku za 16 posto, na Jadranu rast je iznosio 10.9 posto, a na ostalim područjima 14.4 posto.

Najskuplji kvadrati u Hrvatskoj i dalje su na dubrovačkom području, piše HRT.

“Sada je već cijena preko 4.000 eura, neka srednja, jako visoko. Potražnja je veća nego ponuda”, rekao je Frano Bezić, vlasnik agencije za nekretnine.
Riječ je o nekretninama koje vrijede u manje atraktivnim dijelovima grada, jer su cijene za Ploče ili Lapad i dvostruke veće.

“Ima jako puno naših ljudi, međutim ima i dosta stranaca. Ponovno su se stranci pojavili i željeli kupovati, pogotovo skuplje nekretnine koje se nalaze na području Ploča ili eventualno uz more negdje”, rekao je Bezić.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.