fbpx
foto: ilustracija/twitter

CIJENE NEKRETNINA NIKAD VEĆE: Evo raspona cijena u hrvatskim gradovima

Autor: Dnevno.hr

U posljednje dvije godine cijene stanova rasle su za čak 13 posto, dok je rast cijena kuća bio veći od 7 posto.

Prodavatelji nekretnina u prošloj su godini tražili osam posto više novca za stanove, dok su cijene kuća bilježile rast traženih cijena od 4 i pol posto u odnosu na 2017. godinu. U posljednje dvije godine, pak, cijene stanova rasle su za čak 13 posto, dok je rast cijena kuća iznosio više od 7 posto, pokazala je godišnja analiza Njuškala, provedena na uzorku većem od 150 tisuća nekretnina iz njihove baze.

Njuškalo također bilježi i značajan godišnji rast broja posjeta unutar kategorije Nekretnine, pa je u 2018. godini zabilježeno čak 11 posto više posjeta u odnosu na 2017. godinu, odnosno preko 20 posto u odnosu na 2016., uz sve izraženiji trend rasta broja posjeta iz inozemstva.


Udio stranih posjetitelja unutar kategorije Nekretnine bio je preko 12 posto, a najviše je posjeta iz Njemačke, BiH, Slovenije i Austrije. Na Njuškalu su utvrdili da su cijene stanova najviše rasle u gradovima na obali, u Zagrebu i okolnim gradovima. Prosječna tražena cijena kvadrata stana u Zagrebu tako sada iznosi 1961 euro, 10,4 posto više nego krajem 2017., dok je prosječna cijena kvadrata kuće s dvorištem 1296 eura.

Kvadrat u Splitu dosegnuo je 2792 eura uz rast od 11 posto u odnosu na prosinac 2017., a daleko najveći rast cijena kvadrata zabilježio je Dubrovnik, gdje se u prosjeku tražilo 3773 eura po kvadratu, 16 posto više u odnosu na proteklu godinu.

U Zadru je rast cijena još izraženiji nego u Splitu, gotovo 13 posto, te je prosječna tražena cijena kvadrata stana tamo 2116 eura. Rijeka bilježi skok od 4 posto, i trenutno se prosječne cijene kvadrata stanova tamo kreću oko 1520 eura.

Visok godišnji rast cijena prisutan je i u Krapini, pokazala je analiza. Tamo prosječna tražena cijena po kvadratu stana iznosi 1068 eura, i za gotovo 13 posto je viša u odnosu na godinu prije.

U Samoboru su cijene stanova porasle za 12 posto, dok je u Karlovcu taj skok nešto manje izražen (8 posto). Iako su donedavno prosječne cijene stanova u većim gradovima na istoku Hrvatske stagnirale ili bilježile pad, kraj godine je donio i tamo rast cijena, tvrde u Njuškalu.

Prosječna cijena kvadrata stana u Osijeku iznosi 963 eura, i za 4 posto je viša u odnosu na 2017. godinu. Slavonski Brod bilježi rast cijena stanova za 2 posto. Tamo je prosječna cijena kvadrata stana iznosila 802 eura. Dok u Dubrovniku za kvadrat kuće traže 4623 eura, u Splitu 3029 eura, u Požegi je možete dobiti za samo 510 eura po kvadratu, piše Poslovni dnevnik.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.