fbpx
Foto: Pixabay

CIJENE NAJMA STANOVA SKOČILE ZA 150 EURA! Beograd ‘pod opsadom’ izbjeglica iz Moskve: Srbi će zbog ovih cifri biti u gadnom problemu

Autor: L.B.

Otkako je u Rusiji proglašena mobilizacija, a Rusi masovno požurili preko granice, Beograd je pod opsadom izbjeglica iz Moskve. Cijene najamnina za obične jednosobne i dvosobne stanove preko noći su skočile za 150 eura mjesečno.

Tako je cijena najamnine jednosobnog stana do 50 kvadrata početkom godine bila u prosjeku oko 300 eura, dok je danas, zbog navale skočila na 450 eura.

Osim toga, poskupjele su i najamnine većih stanova za dvosobne s 450 na oko 600 eura, a za trosobne se stanove sve češće traži oko tisuću eura.


Egzodus se tek očekuje

Prema do sada objavljenim procjenama u Beograd i Srbiju pristiglo je u posljednjih nekoliko dana između 30.000 i 50.000 Rusa. Ako pogledamo potražnju i kretanje cijena avionskih karata na linijama Moskva-Beograd kao i činjenicu da slobodnih mjesta na tim letovima ima malo ako ih uopće ima, pravi egzodus tek slijedi, piše Blic.

Sa samo jednim letom dnevno, u Beograd bi u sljedeća dva tjedna stiglo oko 4000 Rusa, a tih letova svakako ima više. Prema dosadašnjim iskustvima, među pridošlicama je najviše platežno sposobnih pojedinaca i porodica, koji su zainteresirani za iznajmljivanje stanova na atraktivnim lokacijama u Beogradu, i koji su za stan od 400 eura spremni platiti i dvostruko više i to pola godine unaprijed.

Izbjeglice iz Rusije preferiraju Beograd, budući tamo nema rusofobije kao na zapadu, pa mahom iznajmljuju i kupuju stanove i kuće na Dedinju, Vračaru, Senjaku…

Na beogradskim portalima za kupoprodaju i iznajmljivanje nekretnina trenutačno se oglašava 500-tinjak stanova, a od onih bolje opremljenih nema ni jednog ispod 450 eura mjesečno.

Problemi za domaće

Na Dedinju se tako stanovi iznajmljuju i po 3000 eura mjesečno, dok je na Senjaku stan od 103 kvadrata oglašen za iznajmljivanje po cijeni od 1600 eura. Na Vračaru, stan od 130 kvadrata trenutačno se izdaje po cijeni od 1300 eura.

Iz jedne od agencija za trgovanje i iznajmljivanje nekretnina ističu kako su već prije nekoliko mjeseci imali upite građana Ruske Federacije zainteresirane za najam kuće na Vračaru površine 650 kvadrata sa sada, parkirnih za koju je najamnina bila 10.000 eura mjesečno. Također, do sada je među ruskim emigrantima bilo zanimanja i za nekretninama na Novom Beogradu, i to u novosagrađenim kompleksima u kojima se cijene kreću od 600 eura za stan od 40-ak kvadrata mjesečno na više.
Međutim, velik broj stanodavaca i onih koji su nekretnine oglasili na prodaju odlučili su dolazak Rusa maksimalno iskoristiti i zaraditi. Zbog toga su neki stanodavci drastično podigli cijenu aktualnim podstanarima pod prijetnjom da će ih iseliti i dovesti Ruse i Ukrajince koji su spremni platiti, za domaće ljude, bezobrazno visoku cijenu.

Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.