fbpx
Foto: Pixabay

CIJENE NAJMA SKUPLJE I DO 50 POSTO: Čistači, trgovci i medicinske sestre istjerani iz centra grada

Autor: Ivana Jurišić

Astronomska cijena podstanarstva koju je pandemija samo pogoršala, nije problem samo u Hrvatskoj, već i u drugim dijelovima svijeta. Mjesečno izvješće Realtor.com pokazuje kako su troškovi najma u Sjedinjenim Državama u 2021. u prosjeku bili 10,1 posto viši nego u 2020., što je pet puta veći rast nego u 2020.

Tako je prosječna cijena najma jednosobnog stana u Sjedinjenim Državama 1.651 dolara, što je rast od 19,1 posto u odnosu na godinu ranije. Iako su te cijene visoke, još uvijek su niže nego cijene u velikim gradovima gdje je u prošloj godini zabilježen najveći rast. Tako se za jednosoban stan u Miamiju u prosincu moralo dati 2.850 dolara, što je nevjerojatnih 49,8 posto više u odnosu na prošlu godinu. Miami u stopu slijede Tampa, Florida i Orlando, gdje je zabilježen rast cijena najamnina od 34 posto i više, piše CNN.

Danielle Hale, glavna ekonomistica Realtor.com, napominje kako će s obzirom na stalni rast cijena mnogi Amerikanci imati problema s iznajmljivanjem stana. Na početku pandemije činilo se kao da bi stvari mogle ići u korist najmoprimcima jer su cijene na neko vrijeme pale, ali već početkom 2021. su se oporavile i od tada ne prestaju rasti.


U najboljem položaju su oni najmprimci koji mogu raditi od kuće, te živjeti dalje od mjesta rada, te mogu izabrati jeftinije mjesto rada. Kako je riječ o zaposlenicima koji uglavnom imaju više plaće od prosjeka, mnogi od njih će se odlučiti kako je vrijeme za kupnju prve nekretnine, usprkos rastu cijena i na tom području.

Uz ovako veliki rast cijena pitanje je gdje će ljudi živjeti, osobito oni koji rade na slabije plaćenim radnim mjestima, a koji su nužni za normalno funkcioniranje društva. Ako nam je pandemija išta pokazala, to je da bez čistača, trgovaca, proizvođača hrane i medicinskih sestara ne možemo živjeti.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.