Foto: Guliver/AP/Jean-Francois Badias

Cijene kobasica i palačinki s Nutellom šokirale na božićnom sajmu: ‘To je čista pohlepa’

Autor: Dnevno.hr

Božićni duh u Njemačkoj obično je ispunjen posjetama božićnim sajmovima, ali ove godine cijene na sajmu u Dortmundu uzrokovale su burne reakcije među stanovnicima. Rast cijena radi pritisak na kućni budžet u svim zemljama Europske unije, kako u Njemačkoj, tako i u Hrvatskoj.

Sajam u Dortmundu otvorio je svoja vrata i cijene su prema svemu sudeći otišle u nebo. Možemo se samo nadati kako skoro otvorenje adventskih kućica u mnogim gradovima Hrvatske neće donijeti radikalno veće cijene u odnosu na prethodnu godinu iako poskupljenja, naravno, mogu očekivati i Hrvati.

Istraživanje provedeno od strane dortmundskog portala RUHR24 na samom početku Božićnog sajma otkrilo je kako mnogi posjetitelji nisu zadovoljni visokim cijenama, posebice kad je riječ o hrani i vožnjama na dječjim vrtuljcima, prenosi Fenix magazin.

Pojasnili zašto popularni lanac neće u Hrvatsku: ‘Srbija ga ima odavno i to na ćirilici’

Cijene na božićnom sajmu otišle u nebo

“Palačinka s Nutellom za 4,50 eura ili krumpirići i currywurst za 10 eura? To je nevjerojatno skupo,” komentiraju stanovnici Dortmunda koji su se šokirali visokim troškovima hrane na sajmu.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Jedna majka izrazila je svoje nezadovoljstvo.
“To je čista pohlepa za novcem. Nema veze s pravim duhom Božića i srećom djece.” Njezino mišljenje je da su cijene previsoke, posebice kada se radi o vožnjama na dječjim vrtuljcima, gdje bi djeca trebala uživati bez da njihovi roditelji brinu o visokim troškovima.

Dio umirovljenika ima razloga za veselje: Već danas će dobiti mali poklon države
Vožnja na dječjim vrtuljcima obično košta između 3 i 3,50 eura, uz moguće popuste za više vožnji. No, čak i stručnjaci poput profesora ekonomije Markusa Reisingera, izražavaju svoju nedoumicu oko opravdanosti ovih povećanja cijena.

Trgovci na mukama

Unatoč ovim kritikama, mnogi izlagači osjećaju teret pandemije, a povećane cijene energije dodatno opterećuju njihovo poslovanje, pogotovo ako se bave energetski intenzivnim atrakcijama poput vrtuljaka.

Foto: Vlado Kos / CROPIX

Suočeni s ovim izazovima, postavlja se pitanje kako pronaći ravnotežu između poslovanja i pristupačnosti za posjetitelje. Kako bi se očuvao duh blagdana, ključno je osigurati da cijene ostanu prihvatljive za većinu, omogućavajući svima da uživaju u tradicionalnoj atmosferi božićnih sajmova.

Organizatori su pozvani da razmotre strategije podrške izlagačima kako bi se održala pristupačnost ovakvih događaja, osiguravajući da svi mogu dijeliti radost i veselje božićnih sajmova bez opterećenja visokim troškovima.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.