fbpx

Cijene automobilskih goriva veselo hitaju prema 10 kuna

Autor: hina

Prema neslužbenim informacijama najviše će poskupiti eurosuper BS 95 čija bi nova cijena od 9,31 kunu po litri bila za 33 lipe ili za 3,67 posto viša od dosadašnjih 8,98 kuna.

Cijene motornih benzina od ponoći će, kako se neslužbeno doznaje na Ininim benzinskim postajama poskupjet za 27 do 33 lipe po litri, pa bi tako i cijena najprodavanijeg eurosupera BS 95 na Ininim postajama premašila devet kuna i iznosila 9,31 kunu po litri.

Prema neslužbenim informacijama najviše bi poskupio upravo eurosuper BS 95 čija bi nova cijena od 9,31 kunu po litri bila za 33 lipe ili za 3,67 posto viša od dosadašnjih 8,98 kuna.

Od ponoći bi nova cijena eurosupera BS 95 class, koji je Ina na svoje benzinske postaje počela uvoditi sredinom prosinca prošle godine, bila 9,36 kuna, što je 28 lipa po litri ili 3,08 posto više od dosadašnjih 9,08 kuna.


Za 27 lipa po litri ili za 2,86 posto poskupjet će eurosuper BS 98 i nova će mu cijena biti 9,72 kune (do sada 9,45 kuna).

Cijene dizelskih goriva na Ininim se postajama, kako se doznaje, neće mijenjati – eurodizel BS class i tako bi se dalje prodavao po cijeni od 8,62 kune po litri, eurodizel BS po 8,57 kuna, dizel po 8,11 kuna, plavi dizel po 4,99 kune, a loživo ulje ekstra lako po 5,44 kune po litri.

Cijene naftnih derivata korigiraju se svakih 15 dana na temelju Pravilnika o utvrđivanju cijena naftnih derivata, a korekcija ponajviše ovisi o kretanju cijena derivata na tržištu Mediterana i kretanju tečaja dolara prema kuni.

Prema pravilniku, najviše je dopušteno maksimalno dvotjedno povećanje ili smanjenje cijena tri posto u odnosu na prijašnju maksimalno dozvoljenu razinu maloprodajne cijene.

Kako bi cijene dvije vrste benzina u odnosu na dosadašnje cijene na Ininim benzinskim postajama porasle za više od tri posto, objašnjenje je vjerojatno upravo u formulaciji da se dozvoljeni postotak promjene obračunava u odnosu na “prijašnju maksimalno dozvoljenu razinu maloprodajne cijene” koja se može, ali i ne mora primjenjivati.


Do kraja godine benzin će ‘probiti’ cijenu od 10 kuna za litru
Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.