Foto; Ivana Nobilo / CROPIX

CIJENA KVADRATA NEĆE PASTI! Nekima je ipak odzvonilo: ‘Ove nekretnine se više neće lako i brzo prodavati’

Autor: Franka Alvarez

Nepriuštivost nekretnina je veliki izazov sve većem broju hrvatskih građana, stoga je krajnje vrijeme da država, odnosno jedinice lokalne samouprave, počnu sustavno i analitički promišljati o primjerenim modelima jer postojeći ne postižu cilj, ističu u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

“Iako se od kraja 2022. bilježi usporavanje tržišta nekretnina, do kraja ove godine ne očekuje se značajniji pad cijena. Prisutan je manjak ponude u svim segmentima, pogotovo u novogradnji, a sve je veći problem i nepriuštivost nekretnina u većim gradovima na obali i Zagrebu”, stoji, između ostalog, među zaključcima  35. foruma poslovanja nekretninama koji se u organizaciji Komore održao proteklog vikenda u Šibeniku.

Previše se traži za metar kvadratni

Prema njihovim navodima, u zadnjih nekoliko godina tražene cijene stambenih nekretnina rasle su većom stopom nego što su realizirane, pa su tako tražene cijene iz 2022. bile skoro 23% veće od onih u 2021. “Prema podacima Burze nekretninama, indeks rasta realiziranih cijena lani je u odnosu na 2021. bio 14,75 posto na razini cijene Hrvatske, a prosječne realizirane/postignute cijene bile su 2.280 eura po metru kvadratnom na obali, 1.980 eura po kvadratu u Zagrebu te 1.804 eura po kvadratu u ostatku Hrvatske”, podaci su Komore.


Iako je, kako nadalje navode, ukupan broj transakcija stambenim nekretninama u prošloj godini porastao za 12,6 posto u odnosu na 2021. godinu, posrednici u prometu nekretninama zabilježili su usporavanje tog trenda krajem prošle i početkom ove godine. Oni to pripisuju sve manjem broju građana koji žele kupiti ili si mogu priuštiti nekretnine nerealno visokih cijena.

Ovo se ne odnosi na luksuzne nekretnine u novogradnji zbog toga što njih ima premalo za zahtjeve kupaca. “Neće se više lako i brzo prodavati rabljene, zapuštene nekretnine na neatraktivnim lokacijama, po nerealno visokim cijenama, jer se ‘potrošio’ fond kupaca koji su ih spremni ili u mogućnosti platiti, jer više nema APN-a koji je potaknuo mnoge da kupe preskupe nekretnine. Također, dovršeno je uvođenje eura, koje je snažno utjecalo na povećanu potražnju u 2022. godinu”, izjavila je predsjednica strukovne grupe Udruženja poslovanja s nekretninama Komore Zagreb Lana Mihaljinac Knežević.

Rast potražnje prati rast cijena svih vrsta nekretnina i zemljišta uz more. Novogradnje u većim gradovima dostigle su vrlo visoke cijene i kreću se od 3.000 eura do 5.000 eura pa čak i više, ovisno o lokaciji i standardu gradnje i opreme, te su postale teško dostupne hrvatskim građanima. Svaka treća nekretnina je u vlasništvu stranaca, prema podacima iz HGK.

Stambeno zbrinjavanje

Kako bi se riješio problem stanovanja u Hrvatskoj, trgovci nekretnina smatraju da bi država trebala donijeti kvalitetan dugoročni program za stambeno zbrinjavanje. Cijene takvih stanova trebale bi biti značajno povoljnije, kako za kupnju , tako i za dugoročni najam.

“Primjerice da se grade stambeni parkovi na zemljištu lokalne samouprave, novi kvartovi s kompletnom infrastrukturom, školama, vrtićima, sadržajima naselja, organiziranim javnim prijevozom, na lokacijama oko 30-ak kilometara od većih gradova”, predlaže dopredsjednica Udruženja trgovaca nekretninama pri HGK Jasminka Biliškov.

 
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.