Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX

Cijena adventskog vijenca ide i do 80 eura: Naša čitateljica otkrila kako proći puno jeftinije

Autor: Ivana Jurišić

Iako je adventski vijenac relativno mlad običaj u usporedbi s nekim drugim kršćanskim tradicijama, on ima duboke simboličke korijene i s vremenom je postao omiljeni dio božićnog perioda za mnoge vjernike diljem svijeta.

Smatra se da je prvi adventski vijenac napravio njemački teolog Johann Heinrich Wichern u 19. stoljeću. Wichern je osnovao školu za siromašnu djecu koja bi ga pitala kada će Božić, a on im je odgovarao paljenjem svijeća.

Nekoć su na adventskom vijencu bile 24 svijeće, ali danas su ostale samo četiri, za svaku nedjelju adventa. Ovaj popularni ukras danas možemo pronaći u raznim  bojama i oblicima, a prodaje se u svim, pa i onim najmanjim trgovinama.

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Po željama klijenata

Cijene mu se kreću od 10 eura koliko ćete ih platiti u trgovinama mješovite robe, pa do 70-80 eura koliko ćete ih platiti u cvjećarnama gdje ćete dobiti individualni vijenac koji će napraviti samo po svojim potrebama.

“Vijenac radim prema željama klijenata. Moji stari klijenti obično dođu nekoliko dana ranije i dogovorimo se kakav ćemo vijenac napraviti. Cijena ovisi o materijalima i vremenu koje potrebno da bi se izradio takav jedan vijenac. U trgovini uvijek imam i desetak već gotovih koje svatko može kupiti, a čije se cijene kreće od 30 do 60 eura”, rekla nam je Ruža, cvjećarka iz Zadra.

Ako želite proći jeftinije uvijek možete kupiti vijenac koji će vam trajati nekoliko godina i kojemu onda na početku sezone samo morate promijeniti svijeće.

Foto: Jakov Prkic / CROPIX

Kupljen na akciji

“Ja svoj vijenac imam već više od desetak godine. Svake godine ga izvadim iz ladice ispod kreveta, kupim mu nove svijeće i spreman je za upotrebe. I dalje mi je lijep pa ga se nemam namjeru tako brzo riješiti”, rekla nam je naša čitateljica Mirela.
Preko noći pojeftinila omiljena namirnica: ‘Tijekom studenoga očekujemo daljnji pad’

“Svijeće me svake godine dođu oko dva, tri eura, a kako sam njega kupila na akciji prije puno godina, do sada mi se već dobrano isplatio”, dodaje.
 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.