Goran Stanzl/PIXSELL

I čelnici Hrvatskog šahovskog saveza uskoro u Remetincu?!

Autor: 7Dnevno

Od kaznionice Lepoglava kupljeno je 500 garnitura drvenih šahova - za 284,33 kune bez PDV-a, što je četiri puta skuplje od onih na kojima se igraju svi turniri i prvenstva. Zašto je Kiseljak novcem od HŠS-a platio nepotrebne skupe šahove?

Kada je nedavno djelatnica Ministarstva financija gospođa Helena Lakić došla u nadzor financija Hrvatskog šahovskog saveza (HŠS) nije mogla vjerovati da je dokumentacija s Prvenstva Europe za mlade održanog u Poreču tijekom jeseni 2015. nestala iz prostorija Saveza. HŠS imenovao je za direktora tog međunarodnog i vrlo važnog turnira Željka Kiseljaka, a za predsjednika Komisije za financije Branimira Jurkića, djelatnika Zagrebačke banke u Đakovu. I aktualnog kandidata za predsjednika HŠS-a. Kako se pojavila opravdana sumnja u razna djela korupcije i gospodarskog kriminala te nestanka velikih količina novca tijekom organizacije Europskog prvenstva za mlade, nekolicina uglednih šahovskih djelatnika sačinili su kaznene prijave te ih uputili na adresu MUP-a, Ministarstva financija i USKOK-a. Naša redakcija u posjedu je više dokumenata koji pokazuju da su počinjena razna djela iz polja gospodarskog kriminala i korupcije, a samo je pitanje dana kad će odgovorni pojedinci završiti u Remetincu.

Polupismen, a šef šahistima!

Krenimo redom s navodima iz prijava. Na 13. sjednici Upravnog odbora HŠS-a održanog u Zagrebu 14. ožujka 2015. godine za direktora Prvenstva Europe za mlade jednoglasno je imenovan Željko Kiseljak, polupismen čovjek čije izvješće ne bi prihvatili ni učenici osnovnih škola. Najsumnjivije je da u njegovom izvješću nema nijedne stavke o ukupnim troškovima i rashodima, te taj „kokošar“ najavljuje: „O financijskom poslovanju dobit ćete privremena izvješća, jer konačno poslovanje završit će prodajom 400 satova i 400 garnitura“. Do danas nitko nije vidio kompletno financijsko izvješće, a vidjet ćete i zašto. Od Kaznionice Lepoglava kupljeno je 500 garnitura drvenih šahova, koji su, zamislite, plaćeni 284,33 kune bez PDV-a, što je četiri puta skuplje od onih na kojima se igraju svi turniri i prvenstva. Zašto je Kiseljak platio novcem od HŠS-a nepotrebne skupe šahove? Jedini racionalni odgovor je da je višak novca zadržao za sebe i podijelio s najbližim suradnicima te je sasvim logično da on i njegova lopovska bratija završe u zatvoru. Zanimljivo je da je u vrijeme turnira u hotelu Valamar besplatno bilo smješteno osam zaposlenika Kaznionice Lepoglava.

U Ugovoru o poslovnoj suradnji Kaznionice u Lepoglavi i Hrvatskog šahovskog saveza potpisanom 12. lipnja 2015. u članku 3. navodi se: „Cijena garniture utvrđuje se u iznosu od 284,33 kune. Ugovorena cijena ne sadrži PDV“. Čudno je i to da ugovor potpisuje Joakim Puškaš, a ne predsjednik HŠS-a Josip Leko.

Renato Vince i Branimir Jurkić pokrivaju cijelu stvar

Dva su čovjeka posebno zanimljiva u zaštiti kriminalnih radnji gospodina Kiseljaka, tajnika Puškaša, i zamjenika direktora Europskog prvenstva Luke Kalinića, svojedobno visokog policijskog dužnosnika u Vukovaru.

Prvi je Renato Vince, načelnik Odjela za organizirani kriminal u PU Osječkoj, koji je trebao – ako je pošten i nema ruke u pekmezu – prijaviti sve elemente kriminala koji su se dogodili na prvenstvu u Poreču. Deklarativno je usmeno podnio ostavku, ali ju je i brzo povukao; očito je da ili je dobio nešto da šuti ili ga netko drži za jaja! Kako čovjek njegova znanja može podržati Kiseljakovo izvješće u kojem nedostaju najvažnije stavke – a to je svi troškovi, svi računi, sve uplate, isplate, dakle potpuno financijsko izvješće koje je propisano zakonom što on kao dugogodišnji policajac mora znati.
Drugi je niži činovnik Zagrebačke banke Branimir Jurkić, koji je kao predsjednik Komisije za nadzor i praćenje poslovanja Europskog prvenstva za mlade u Poreču dao pozitivnu ocjenu Kiseljakovu izvješću koje nije zakonski valjano. Jukić navodi: „Financijsko izvješće je u okviru zakona i ovim putem želimo čestitati Hrvatskom šahovskom savezu i svim sudionicima u organizaciji na uspješnom poslu“, dok u drugom dijelu svog izvješća navodi da je „postupak nabave obavljen u skladu sa Zakonom o nabavi unatoč činjenici da HŠS nije obveznik javne nabave te da je izostalo prikupljanje više odgovarajućih ponuda a primjedbu upućujemo na nabavu robe/usluga većeg iznosa-ponuda za izradu garnitura (Kaznionica u Lepoglavi), ponuda za nabavku digitalnih satova (Šahovska naknada), ponuda za izradu trakica (C,B, Print d.o.o.)“.

Kad bi Jurkić ovakvo izvješće sastavio u Zagrebačkoj banci, gdje je zaposlenik, istoga dana bi dobio otkaz, pa se pitamo zašto je dio kriminalnih radnji, i zašto štiti i iz kojeg razloga podržava ovakve sumnjive kriminalne radnje? Pitamo ga da li bi za potrebe svoje Zagrebačke banke četiri puta skuplje plaćao nepotrebne i preskupe šahovske figure iz Lepoglave, no kad bi to i učinio sigurno bi mu Zagrebačka banka dala otkaz.

HŠS je u Zaključcima 16. sjednice Upravnog odbora održane u Poreču, 25. rujna 2015. godine, donio odluku o visini honorara na Europskom prvenstvu za mlade za sljedeće osobe:
direktor turnira Željko Kiseljak 3.500 eura, protuvrijednost u kunama, Ivan Madekić za održavanje web stranice 2.000 eura, Josip Leko 4.000 kuna, Luka Kalinić 4.000 kuna, Vladimir Šakotić 4.000 eura. Sava Stoisavljević 3.000 eura, suci prvenstva od 400 do 1.500 eura, financijska komisija (Branimir Kukić i Josip Bandur) 1.500 eura, odvjetnik Boris Trgovec 3.000 kuna mjesečno.

Bivši policajac Luka Kalinić nagrađen je s 4.000 kuna kao povjerenik za sigurnost turnira, dok je zaštitarska tvrtka Klemm security besplatno pružala usluge osiguravanja tijekom turnira pa se da zaključiti da je Kalinić potpuno nepotrebno i nezasluženo prigrabio novac za posao koji nije radio.

Skandal međunarodnih razmjera

Dodatne probleme sa zakonom Kiseljak, Jukić i drugi odgovori imat će s angažmanom i plaćanjem Vladimira Šakotića, korumpiranog šahovskog mutikaše iz Crne Gore. Ministarstvo financija sumnja da je Šakotić plaćen 4.000 eura, jer u prijavama se navodi brojka od desetak tisuća eura, a u dokumentaciji kojom raspolaže 7Dnevno vide se dvije isplate pod rubrikom „strani šahisti“ – prva od 22.800,00 a druga od 56.696,00 za koje istražitelji sumnjaju da pripadaju Šakotiću. Veliki su izgledi da sama organizacija poprimi međunarodni skandal, a što se tiče istražnih tijela i pred njima je teška zadaća jer je tajnik Puškaš privremeno sakrio dokumentaciju. Veliki broj klubova, delegata, djelatnika hrvatskog šaha se opravdano pita zašto pravna država ne djeluje i zašto ne ubrza istragu i jednom zauvijek raščisti s korumpiranim članovima Hrvatskog šahovskog saveza, uostalom kao što je tu uradila Crnogorska šahovska federacija koja je smijenila Šakotića s mjesta prvog čovjeka svog saveza, a po pisanju crnogorskih medija vidi se da je došlo do sumnje u ozbiljnije malverzacije te da je Šakotić izvukao financijsku korist od organizacije Evropskog prvenstva za mlade održanog u Budvi na način da je novac prebacio na dvije nevladine organizacije – Potez iz Nikšića i Centra za razvoj šaha iz Beograda.

Kao i njegovi prijatelji iz HŠS-a, Kiseljak i drugovi, Šakotić nije – usprkos mnogim zahtjevima – pokazao ugovore i protok novca između Šahovskog saveza Crne Gore s ECU-om, Potezom i Centrom za razvoj šaha, ali i s HTP-om „Budvanska rivijera“ i sponzorima (MTEL i drugi). Da se jednostavno zaključiti da je mozak prijevare, lopovluka i kriminala izvlačenja novca, koji se odvijao i još uvijek odvija oko EP-a za mlade u Poreču Vladimir Šakotić, jer očito je rukopis i modus operandi isti.

Naime, ostaje vidjeti kako će reagirati hrvatska represivna tijela, ECU, te Zlatko Mateša i Hrvatski olimpijski odbor, čiji je HŠS član.

>>> Ispravak objavljenih informacija u članku ‘I čelnici Hrvatskog šahovskog saveza uskoro u Remetincu?!’ od dana 14. 6. 2016.

Autor:7Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.