fbpx
Foto: Unspahs, Ilustracija

ČEKAJU LI NAS PRAZNE POLICE U PROSINCU? Stručnjak objašnjava u čemu je problem: ‘Da se situacija sad popravi, kod nas bismo čekali 6 mjeseci’

Autor: Ivana Jurišić

Prosinac je tradicionalno mjesec u kojem građani najviše troše. Kupuju se božićni pokloni, luksuzna hrana, božićne dekoracije. Izgleda kako će isto biti i ove godine jer građani usprkos nikad višim cijenama, građani ove godine planiraju potrošiti i više.

Poduzetnik Denis Čupić kaže kako ga je iznenadio rast potrošnje posljednjih nekoliko mjeseci.

“Moram priznati kako sam očekivao drugačiji razvoj situacije. Ipak, Vlada je zahvaljujući mjerama uspjela očuvati naš način života i potrošnju, a ne zaboravimo kako je u Hrvatskoj upravo potrošnja najvažniji generator stabilnosti i punjenja državnog proračuna. Bez intervencije države, mi bismo bili u puno gorem stanju”, objašnjava Ćupić.


Čelni čovjek kompanije zadužene za upravljanje Westgate centrom objašnjava kako je u Europi na snazi drugačiji trend.

“Mi tamo već mjesecima vidimo pad potrošnje što kod nas još nije došlo. Ipak, ne zaboravimo kako kod nas poremećaj obično dođe puno kasnije nego u zapadnoj Europi, To nam je  pokazala i  prošla kriza koja je kod nas došla dvije godine kasnije, ali je Hrvatska i duže izlazila iz nje”, kaže Ćupić.

‘Nije samo brendirana roba kvalitetna’

Ćupić navodi kako je i u Hrvatskoj u posljednjih nekoliko godina zabilježen rast prodaje luksuznih dobara.

“Jedan dio te potrošnje je počeo rasti još za vrijeme korone. Tako smo imali rekordan broj prodanih luksuznih satova, najveću prodaju Porschea u usporedbi sa svim prethodnim godinama. Dugo se čekalo i na kupnju Harley Davidson. Sada su građani višak novca išli pretočiti u stanove, ali prodaja luksuzne robe je još visoka”, kaže.

U isto vrijeme, objašnjava poduzetnik, imamo rast udjela vlastitih marki u trgovinama.

“Kupci, koji su nekoć bježali od robnih marki, sjetimo se što je bilo kada je Lidl došao u Hrvatsku, sada ih kupuju sve više. Shvatili su da nije samo brendirana roba kvalitetna”.
U isto vrijeme, police u trgovinama sve su praznije, To se osobito vidi na dijelu s božićnim dekoracijama gdje je i upola manje ukrasa nego proteklih godina,

“To nije ništa neobično. Imamo poremećaj svih roba koje dolaze iz Kine, a u Kini je grad koji sam proizvodi 80 posto svjetskih božićnih ukrasa. Čak i da se situacija u Kini sada stabilizira, trebalo bi bar šest do devet mjeseci dok se situacija ne bi stabilizirala kod nas”, zaključuje Ćupić.

 
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.