Guliver

‘ČEKA NAS NAJVEĆI TEST OD DRUGOG SVJETSKOG RATA’: Neke zemlje svojim potezima otežavaju ionako tešku situaciju

Autor: Dnevno.hr

Međunarodni monetarni fond je na Svjetskom ekonomskom forumu koji se održava u Davosu, u Švicarskoj, danas priopćio da globalno gospodarstvo čeka “možda najveći test od Drugog svjetskog rata”.

Izvršna direktorica MMF-a Kristalina Georgieva upozorava kako je svjetsko gospodarstvo suočeno s nizom nesretnih zbivanja, prenosi CNN.

“Ruska invazija na Ukrajinu je potencirala negativne učinke pandemije covida-19 na ekonomiju, otežavajući gospodarski oporavak i raspirujući inflaciju uz rastuće cijene hrane i goriva”, ističe Georgieva.

Države osim toga opterećuju i rastuće kamatne stope, a tvrtke i kućanstva se moraju nositi s velikim dugovanjima. Dodatan rizik predstavljaju turbulencije na tržištu te stalna ograničenja lanca opskrbe.

Mnoge zemlje uvode ograničenja na izvoz hrane, što bi moglo pogoršati nestašicu i povećati cijene na globalnoj razini.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.