Foto: Guliver Image/AP Photo/Joerg Sarbach

Čeka li ovaj scenarij i Hrvatsku: U Njemačkoj se događa nešto što nismo vidjeli od osamdesetih

Autor: I.J.

Njemački sindikat IG Bau najavio je sljedećeg utorka štrajkove na gradilištima u Bavarskoj nakon što su propali pokušaji postizanja sporazuma putem arbitraže između poslodavaca i Sindikata, piše Fenix magazin.

Još nije otkriveno na kojim će točno gradilištima radnici stupiti u štrajk, no poslodavci su upozoreni da bi mogli poduzeti protumjere. Štrajk će, prema planu Sindikata, obuhvatiti sve sektore građevinske industrije, uključujući niskogradnju, visokogradnju te infrastrukturu s mnogobrojnim gradilištima u prometu.

Ovaj potez Sindikata dolazi nakon propale arbitraže, u kojoj su poslodavci odbili prihvatiti zahtjeve radnika. Sindikat IG Bau inzistira na povećanju plaća od 500 eura za sve radnike unutar godinu dana. Prema riječima regionalnog direktora sindikata, poslodavci su propustili priliku u arbitraži, te se sada radnici vraćaju svojim prvotnim zahtjevima.

Foto: Unsplash/Ilustracija

Preveliko opterećenje za tvrtke

Naime, iz IG Bau kažu da su bili zadovoljni onim što je arbitar iznio svojom presudom. Između ostalog, to predviđa paušalno povećanje primanja od 250 eura u svibnju i jedanaest mjeseci kasnije još 4,15 posto na zapadu i 4,95 posto na istoku zemlje.

Poslodavci smatrajući ih prevelikim opterećenjem za tvrtke u teškoj gospodarskoj situaciji. Zbog visokih kamatnih stopa, investitori sve manje ulažu u izgradnju nekretnina, posebno stanova, zbog čega su nastupili veliki problemi u građevinarstvu.

Hrvat poslao poruku budućim gastarbajterima: ‘Ne dolazite u Njemačku sa 35 godina’
Unatoč prigovorima poslodavaca, sindikat inzistira na štrajku, tvrdeći da je to nužno kako bi se osiguralo dostojanstveno plaćanje radnika u građevinskoj industriji. Prema Sindikatu, nedostatak stručne radne snage u industriji naglašava potrebu za adekvatnim plaćama kako bi se privukli novi radnici.

Situacija ukazuje na daljnje zaoštravanje sukoba između sindikata i poslodavaca u građevinskom sektoru, s malo izgleda za brzo rješenje. Dok poslodavci ističu financijske poteškoće, sindikat upozorava na nedostatak stručnih radnika te ističe važnost pravedne i konkurentne plaće kako bi se osiguralo dugoročno zdravlje industrije.
 

Autor:I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.