Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

ČEKA LI NAS NOVO POSKUPLJENJE GORIVA? Cijene nafte u prvom tjednu nove godine porasle više od 5 posto

Autor: Dnevno.hr

Cijene nafte na svjetskim su tržištima u prvom tjednu 2022. godine porasle više od 5 posto zbog nemira u Kazahstanu i poremećaja u proizvodnji u Libiji, pa su vijesti o širenju omikrona bile u drugom planu.

Tako je cijena barela na londonskom tržištu prošloga tjedna porasla 5,2 posto, na 81,75 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 5,1 posto, na 78,90 dolara.

Nakon što su u prošloj godini porasle više od 50 posto, u prvom tjednu nove godine cijene su nafte dodatno znatno porasle, što je, među ostalim, posljedica nemira u Kazahstanu, članici Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC).

Prosvjedi su počeli u naftom bogatim regijama na zapadu Kazahstana, nakon što su početkom nove godine u toj zemlji znatno porasle cijene goriva.

U nemirima u Kazahstanu su ubijeni deseci ljudi, tisuće su u pritvoru, a javne zgrade su devastirane zbog čega je predsjednik Kasim Džomart Tokajev  sigurnosnim snagama naredio da pucaju na prosvjednike kako bi se okončalo nasilje za koje okrivljuje bandite i teroriste.

Prema posljednjim vijestima sigurnosne snage su uspostavile kontrolu na ulicama glavnog grada Almatyja, a predsjednik je rekao da je ustavni poredak najvećim dijelom ponovo uspostavljen, nakon što je Rusija poslala postrojbe da uguše ustanak.

No, usprkos smirenju na terenu, proizvodnja nafte na glavnom kazahstanskom polju Tengiz smanjena je tijekom tjedna, nakon što su neki podizvođači prekinuli željezničke linije u znak potpore prosvjedima širom zemlje.




Ti događaji su zaoštrili problem nedostatne ponude OPEC-a i njegovih saveznika, koji ne uspijevaju pratiti rast potražnje.

Louise Dickson iz Rystad Energyja je objasnila kako skok cijena nafte uglavnom odražava nervozu tržišta zbog eskalacije nemira u Kazahstanu i kontinuiranog pogoršanja političke situacije u Libiji, što blokira proizvodnju nafte.

Tako je u Libiji proizvodnja pala na 729 tisuća barela dnevno, u usporedbi s najvišom prošlogodišnjom proizvodnom razinom od 1,3 milijuna barela dnevno.




Omikron u drugom planu

Nikakvo čudo što je onda ubrzano širenje omikrona palo u drugi plan, premda sve veći broj zemalja uvodi nove restriktivne mjere. Ipak, zabrinutost za potražnju smanjena je zbog tvrdnji da nova varijanta koronavirusa izaziva blaže simptome od dosadašnjih.

Analitičar Commerzbanka Carsten Fritsch govori kako strah od velikog pada potražnje za naftom kopni jer se iskristaliziralo da omikron izaziva blaže oblike bolesti, za razliku od dosadašnjih varijanti virusa, što znači da vlade vjerojatno neće drastično ograničavati kretanje.

OPEC i saveznici tog kartela su prošlog tjedna odlučili povećati proizvodnju za 400.000 barela dnevno i u veljači, kao i prethodnih mjeseci, procijenivši da nova varijanta koronavirusa neće u većoj mjeri omesti gospodarske aktivnosti ni naškoditi potražnji za naftom.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.