Foto: Ranko Suvar / CROPIX / Ilustracija

Čak 129.000 Hrvata nije ispunilo važnu obvezu: Imaju rok do kraja mjeseca inače slijede kazne

Autor: Dnevno.hr

Nešto više od 129.000 poreznih obveznika u Hrvatskoj ima rok do 30. travnja da predaju godišnji financijski izvještaj za 2023. godinu. Dosad je to učinilo njih 45.236. Riječ je o zakonskoj obvezi predaje financijskih podataka koji uključuju prihode i rashode, odnosno bilancu poslovanja u tekućoj godini, priopćila je FINA.

Ti podaci su važni zbog toga da bi država mogla utvrditi porezne stope koje poduzetnici trebaju plaćati sukladno svom financijskom stanju, ali i kako bi se utvrdile eventualne nepravilnosti u poslovanju. Uz to, podaci se koriste i za statističke analize o kretanju gospodarstva i njegovih pojedinih grana, kao i za usporedbe između malih, srednjih i velikih poduzeća.

Ukupno 179.294 poduzetnika u Hrvatskoj dužna su predati godišnje izvještaje. To mogu učiniti na četiri načina: putem internetske aplikacije RGFI, uz korištenje digitalnog certifikata, zatim putem Fininog Virtualnog šaltera, odnosno online servisa za predaju dokumentacije, putem pošte ili osobnim dolaskom u svim poslovnicama FINA-e.

Foto: Marko Todorov / CROPIX/ILUSTRACIJA

Novi porez?

One koji ne predaju izvještaj do 30. travnja i ne objave podatke u roku od šest mjeseci nakon isteka poslovne godine, riskiraju velike kazne. Od 1320 do 13.270 eura platit će obveznik, odnosno tvrtka koja ne dostavi financijski izvještaj. Kaznu od 660 do 2650 eura će platiti odgovorna osoba koja nije dostavila podatke.

Inače, u posljednje se vrijeme sve više spominje još jedna financijska obveza koju bi Hrvati uskoro mogli imati. Naime, na velika vrata vratila se priča o porezu na nekretnine. Brojne su se vlade dosad ustručavale uvesti porez na nekretnine. Nije bilo konsenzusa oko modela i načina oporezivanja, a nedostajalo je i političke volje. Jedna od mogućnosti koja se javila prije nekoliko mjeseci je svojevrsna zamjena teza. Naime, porez na nekretnine bi bio uveden umjesto komunalne naknade te bi zahvatio gotovo sve nekretnine u zemlji, od kojih je čak 600.000 stambenih i neiskorištenih. To bi bila prva faza punog oporezivanja nekretnina u Hrvatskoj.

Fina objavila koja djelatnost se jako isplati: Hrvati tu imaju najveće prosječne plaće
“Druga etapa bi bila takozvani cjenovni blokovi. Plan je da se rade cjenovni blokovi po naseljima i da se nekretnine univerzalno procjenjuju. Ljudi koji žive u nekom bloku će plaćati isti porez, što je represivnija varijanta, jer nije detaljno složena, s obzirom na to da nije uzela u obzir stvarno imovinsko stanje. Treća etapa je oporezivanje kakvo imaju sve druge države, prema naseljima i prema primanjima, bračnom stanju, osiguranjima i ostalome. Osoba je detaljno analizirana i na temelju tih podataka joj je dodijeljen porez. Da bi mi došli do toga, trebalo bi proći 10-15 godina”, otkrio nam je u siječnju vlasnik agencije Imperium Immobiliare Filip Brkan, koji nam je prokomentirao i političke programe stranaka, koje su se kandidirale na parlamentarnim izborima, u dijelu stanovanja i poreza o čemu više možete pročitati ovdje.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.