fbpx
Pixabay ilustracija

BUDUĆNOST JE STIGLA: Ikea pomiče granice, dronovi rade umjesto ljudi

Autor: Dnevno.hr

U moderno doba umjetna inteligencija, autonomni dronovi, super pametna računala postaju svakodnevica i sve dostupnija tehnologija.

Prepoznaju to i brojne tvrtke koje traže načine kako olakšati i učiniti efikasnijim, ali za sebe isplativijim i jeftinijim radom.

Jedna od onih koja često prednjači u novim trendovima jest IKEA.


Lete, lete, lete dronovi

Stotinu autonomnih dronova tako odnedavno leti u IKEA robnim kućama. Najnovije ih je počela koristiti trgovina u Belgiji, a Ingka Grupa, koja upravlja IKEA maloprodajnim lancem, prva je koja takvo rješenje uspješno koristi u velikom broju za inventar zaliha.

Inače, IKEA neprestano traži nove prilike za inovacije i stvaranje još boljeg iskustva za kupce na svim kanalima. Prije dvije godine Ingka Group i Tim za razvoj opskrbnog lanca u Inter IKEA Grupi, zajedno s Verityjem, dobavljačem sustava dronova za zatvorene prostore, započeli su s razvojem potpuno autonomnog rješenja za dronove za praćenje stanja zaliha i dodatno poboljšanje uvjeta rada za sve svoje djelatnike u lancu maloprodaje.

Rezultat je stotinu dronova koji sada rade tijekom neradnog vremena IKEA robnih kuća, s ciljem da poboljšaju točnost informacija o stanju zaliha te osiguraju dostupnost proizvoda za online ili fizičku maloprodaju. Ovo rješenje podržava ergonomičnija radna mjesta za IKEA djelatnike jer više ne moraju ručno potvrđivati svaku paletu.

“Ulažemo u ukupno korištenu tehnologiju kako bi naše robne kuće mogle bolje podržati ispunjenje želja i zahtjeva kupaca te kako bi postale pravi centri za višekanalnu maloprodaju. Uvođenje bespilotnih letjelica i drugih naprednih alata – kao što su, na primjer, roboti za preuzimanje robe – pravi je dobitak za sve. Poboljšavaju uvjete rada naših djelatnika, smanjuju operativne troškove i omogućuju nam da postanemo pristupačniji i praktičniji za naše kupce”, rekao je Tolga Öncu, voditelj maloprodaje u Ingka grupi (IKEA).

Prvi dron poletio je u tvrtki IKEA Švicarska 2021., a 100 dronova koji su trenutno u funkciji obavlja inventure skladišta na 16 različitih lokacija u Belgiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Njemačkoj, Italiji, Nizozemskoj i Švicarskoj.

Robna kuća Ikea Zagreb koristi dronove od 29. lipnja 2022. godine. Raspolaže sa 6 dronova, podijeljenih na dva ‘gnijezda’ za punjenje.
Proizvođač dronova koji se koriste u IKEA Hrvatska je švicarska tvrtka Verity AG.

IKEA Zagreb je bila među prvih pet IKEA robnih kuća u svijetu koje su implementirale dronove.

Čemu služe?
Glavni zadatak dronova je utvrditi točnost, tj. prijaviti sve nepravilnosti naših skladišnih lokacija. Postizanjem visoke točnosti zaliha na skladišnim lokacijama, osigurava se i dostupnost robe na prodajnim lokacijama, kako za kupce u robnoj kući, tako i za dostavu do domova naših kupaca.

Bilo kako bilo, budućnost je sadašnjost…

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.