fbpx
Foto: Marijo Basic / CROPIX

BROJKE NAD KOJIMA SE TREBA ZAMISLITI: Jeste li obitelj koja mjesečno stotine kuna baca u smeće?

Autor: Dnevno.hr

U Hrvatskoj se godišnje baci oko 216.000 tona hrane na godinu. Naravno, ne bacaju svi jednako, tako neki građani paze kako bi potrošili svaki komadić koji imaju u hladnjaku, dok neki kupe više nego što mogu potrošiti, pa dio hrane završi i u smeću.

”Malo bacam jer – štedim, mala je penzija tako da pokušavam svesti to na minimum”, kaže Riječanka Jelena, a njezina sugrađanka Tihana ističe: ”Kupujem jako striktno i po planu tako da jako malo bacam”.

Proizvođač suhomesnatih proizvoda Dalibor Buretić  za Dnevnik Nove Tv kaže kako su troškovi energije manji, što je kraći lanac opskrbe.


“Pogotovo se to odnosi na distribuciju, ali i u nekakvom hlađenju, transportu u nekim skladištima…”, objašnjava.

Čak trećinu globalne energije potrošimo na proizvodnju prehrambenih namirnica, od kojih se pola baci. I tu nije kraj problema, upozorava Saša Čegar s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci: ”Još uvijek sustavi gospodarenja otpadom i energetski sustavi nisu na adekvatan način razvijeni odnosno prilagođeni za korištenje otpada od hrane čime se gubi ogroman energetski potencijal u obliku biomase iz otpada od hrane, a samim time radimo prekomjerne pritiske na okoliš”.

Vedrana Jurčević Podobnik iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo (NZJZ) Primorsko-goranske županije (PGŽ)  objašnjava kako izgleda ključ održivog gospodarenja hranom kroz oblik obrnute piramide.

”Najveću količinu hrane trebali bismo upotrijebiti unutar rokova trajanja koji su propisani regulativom koja definira sigurnost hrane, zatim dolazi hrana koja je još uvijek ispravna, a zna se da se neće potrošiti i treba je dati potrebitima, nadalje hranu koristiti za životinjsku hranu ako je to u skladu sa svim propisima Europske unije (EU), koristiti hranu kao nekakav održiv energetski izvor dalje za obnovljive izvore energije i onda”, istaknula je Jurčević Podobnik, ”u stvari tek što je ostalo baciti”.

 
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.