Foto: Tom Dubravec / CROPIX/Ilustracija

Bosanac za samo jedan mjesec dobio plaću 500 tisuća eura: Otkriveno čime se bavi

Autor: Z.S.

Prema podacima Porezne uprave Republike Srpske najviša neto primanja na osnovu radnog odnosa tijekom devet mjeseci ove godine isplaćena su u Banjaluci, gdje je radnik u djelatnosti izgradnje hidrograđevinskih objekata za samo jedan mjesec zaradio gotovo milijun maraka, što je skoro pola milijuna eura. Preciznije, 983.026 KM, a u taj iznos su uključeni i regres, topli obrok, prekovremeni rad, bonusi, naknade i dodaci na uvjete rada, javlja Telegraf.

S obzirom na to da je u rujnu prosječna plaća u Srpskoj iznosila 1.277 KM (654 eura), ovom radniku isplaćeno je ekvivalentno 769 plaća. “Drugo najviše pojedinačno neto primanje po visini po osnovu radnog odnosa, u iznosu od 251.769 KM, ostvario je radnik u djelatnosti ostalog novčanog poslovanja, odnosno posredovanja”, navode iz Porezne uprave Srpske za Nezavisne novine.


Foto: Vladimir Dugandzic/CROPIX

Nisu reprezentativne

Radnik u djelatnosti trgovine na veliko duhanskim proizvodima čije se sjedište poslodavca nalazi u Istočnoj Ilidži primio je plaću u iznosu od 107.462 KM za mjesec dana rada. Među pet najviših plaća ove godine su i one od 98.078 KM i 96.499 KM isplaćene u Banjaluci u području bolnica, odnosno ostalog novčanog poslovanja – posredovanja. Predrag Mlinarević, profesor na Ekonomskom fakultetu u Palama, ističe da su navedene plaće vjerojatno menadžerske plaće i da nisu reprezentativne.

“Važno je naglasiti da se treba istražiti koliki postotak radnika prima takve plaće od tih visokih primanja koja su zanimljiva samo po iznosu, jer su više iznimka nego pravilo te nisu odraz onoga što ekonomija može ponuditi. One su često sporadična pojava koja može imati različite razloge”, rekao je Mlinarević za Nezavisne novine i naglasio potrebu privlačenja investicija s višim tehnološkim nivoom i većom dodanom vrijednošću kako bi se mogli isplatiti veći dohoci, bez narušavanja profita tih kompanija.

Foto: Pixabay

Usmjereni na uvoz

“Nažalost, postali smo ekonomija usmjerena na uvoz gdje je najplaćeniji segment, što znači da oni koji posreduju uvozom određenih proizvoda na naše tržište ostvaruju dohodak bez pravilne domaće proizvodnje, koja bi mogla pružiti veće plaće”, objašnjava te ističe da su ove plaće zanimljive kao statistička rijetkost.

Poznate su plaće menadžera u Zagrebačkoj banci: Bivša ministrica zarađuje 3,5 puta manje

“Oni koji sudjeluju u raspodjeli kao što su financijska posredovanja ostvaruju najviše plaće, dok oni koji stvaraju dohodak imaju manje plaće. Imamo svojevrsni paradoks u našoj ekonomiji, no nije neobjašnjivo jer pripadamo ekonomiji temeljenoj na potrošnji i uvozu. Potrebno je transformirati model rasta prema proizvodnji i izvozu s djelatnostima koje pružaju veću dodanu vrijednost”, poručio je.
Autor:Z.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.