Guliver Images/Ilustracija

Bosanac preselio u zemlju o kojoj sanjaju i Hrvati: ‘Ovdje većina kupuje stan od 100 kvadrata’

Autor: Z.S.

Sarajlija Bahrudin Dević, skoro 20 godina živi i radi u švicarskom gradiću Niederzwilu. Napustio je svoj grad iako je, kako sam kaže, ima za to vrijeme solidnu plaću od 400 eura te je živio u obiteljskom stanu. No, ipak je odlučio napustiti BiH i preseliti u Švicarsku gdje radi kao kućepazitelj u školi.

“Sarajevo sam napustio, ne u potrazi za boljim, nego za normalnim životom. Nisam imao zanat u rukama, nisam završio fakultet, u početku nije bilo lako. Svi koji ovo imaju jednostavnije im snaći se u inozemstvu”, priča Dević za Kurir, koji tamo živi sa suprugom i kćeri.


Pixabay

“Ako radiš na dobrom mjestu, onda možeš i lijepo zaraditi, ali i da sve zavisi od toga koliko čovjeku treba”, dodao je i odgovorio na pitanje koliko zarađuje.

Koliko zarađuje?

“Puno za srpske uvjete. Samo je ovdje i standard previsok, kada, recimo, usporedim sa Sarajevom, to je i 10 puta više, a usporedba s Beogradom je nešto drugo. Ali, ako stavimo sve na papir koliko se čega može kupiti za prosječnu platu od 6600 franaka koliko ona iznosi u Švicarskoj, onda shvatiš da je ovdje puno lakše živjeti”, kazao je i naveo je kako imaju stan za kredit, ali ga otplaćuju bez poteškoća.

Srbin otkrio kako mu je raditi kod hrvatskog poslodavca: ‘To mi je bilo otkriće godine’

“Ako hoćeš živjeti u Zürichu onda je to papreno, ali ako se odlučiš za manje mjesto to druga priča. Ovdje uglavnom većina kupuje stan od oko 100 kvadrata. Plaća se 20 posto u gotovini i zavisi sve od toga kolika je kamata u tom trenutku. U trenutku kada je kupljen stan ona iznosila 1,05 posto i fiksna je u narednih 10 godina. Poslije toga ponovo pregovaraš s bankom. Kamata može ići dole, ali i gore”, kazao je.  Za režije, u koji ulazi grijanje, voda, otpadne vode i održavanje zgrade dođe račun koji iznosi oko 30 posto rate.

Guliver

Kompletna plaća

“Ono što je u Švicarskoj drugačije nego na Balkanu je da svi dobivaju kompletnu plaću. Znači, nema odbijanja poreza, a na kraju godine sam plaćaš porez državi. Međutim, ni to nije isto za sve. Svatko kada dođe ovdje prvo dobije B vizu i njemu se porez odbija na mjesečnom nivou, a tko ima stalni boravak, C viza, plaća na kraju godine ili obiteljski porez”, kazao je.

Dević navodi da je u Švajcarskoj vrtić obavezno za sve i potpuno je besplatno. U državnim ima mjesta za svu djecu, a tko želi može upisati dijete i u privatni koje se plaća, ali ne mora. Osnovna škola je besplatna. Devića je za šest godina koštala oko 400 eura, uključujući izlete, ekskurzije i druge aktivnosti.
Njegova supruga Vesna radi samo 20 posto radnog vremena.

Koliko će plaće rasti nakon 1. siječnja: Ovo su najveći dobitnici porezne reforme

“Mogli bismo živjeti i bez njenog posla, ali ona želi raditi. Nismo ovdje zbog novca, ova zemlja pruža mogućnosti kvalitetnog, mirnog života, zdraviji je odgoj djeteta i prvenstveno smo ovdje zbog toga. Novac je bitan, ali je sreća djece uvijek na prvom mjestu”, napomenuo je.

Ljetuju u Istri

“Ljetujemo po dva tjedna u Istri. Ne govorim ni o kakvom luksuzu, već o normalnom odmoru. Nisam ja pravi gastarbajter, ja ne skupljam novce da se vratim u Sarajevo. Ovdje sam svoj na svome. Rado ću uvijek dolaziti i u Sarajevo i u Beograd, ali samo turistički. I kada odem u penziju neću se vratiti, ali ću sigurno više vremena provoditi tamo. Ako nekad i poželim da se vratim za stalno u tom trenutku ću razmišljati o kupovini stana, ali neću sad praviti vikendicu, pa da me 20 godina čeka”, rekao je Dević.
“To su radili i naši roditelji. Zato im je sve skupo. Nije normalno da kupuješ auto od 50.000 eura, a isto toliko godišnje zarađuješ”, istaknuo je.

Autor:Z.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.